Henkilökohtaisen avun edellytykset

Vammaispalvelulaki edellyttää, että hakijalla on voimavaroja.

Henkilökohtaisen avun hakijalla on oltava mielipide siitä, mitä hän haluaisi tehdä. Oman mielipiteensä voi kertoa myös viittomalla tai kuvilla.

Vammaispalvelulain lähtökohtana on, että vammaiset ihmiset ovat yhdenvertaisia muiden kanssa. Tällöin jokainen voi päättää omasta elämästään ja tehdä samoja asioita, mitä muutkin ihmiset tekevät.

Vammaispalvelulaki edellyttää, että vammaisella henkilöllä on “voimavaroja määritellä sekä avun sisältö että toteutustavat”, jotta hän voi saada henkilökohtaista apua.

Tämä tarkoittaa sitä, että henkilökohtaisen avun hakijalla on oltava mielipide omasta avuntarpeestaan. Laki edellyttää, että pystyt ottamaan kantaa siihen, mihin asioihin, milloin ja miten tarvitset apua.

Henkilökohtaista apua haetaan kunnan sosiaalitoimistosta.

Oman mielipiteen kertominen voi tuntua aluksi vaikealta, mutta yksin ei kuitenkaan tarvitse selvitä. Sinulla ei tarvitse olla valmiita vastauksia kaikkiin kysymyksiin.

Voit pyytää etukäteen apua vaikka joltakin sukulaiselta tai muulta läheiseltä ihmiseltä. Voitte ensin yhdessä keskustella siitä, mitä haluaisit esimerkiksi harrastaa. Voitte yhdessä miettiä, mitä apua tarvitset. Lisäksi voitte miettiä, milloin tarvitset apua.

Avun määrittely ei voi perustua täysin toisen ihmisen mielipiteeseen. Sinun mielipiteesi on tärkein.

Voitte kirjata asiat paperille ja molemmat allekirjoittaa paperin. Tätä paperia voit näyttää sosiaalitoimistossa.

Mielipiteen voi kertoa kuvien ja viittomien avulla

Jos sinulla on vaikeuksia puhua, voit käyttää mitä tahansa kommunikaation muotoa. Voit esimerkiksi

  • käyttää viittomia
  • käyttää kuvasymboleita
  • käyttää valokuvia
  • pyytää läheistä ihmista tulkitsemaan sen, mitä tarkoitat.

Jos esität asiat kuvien avulla, aseta kuvat esimerkiksi pöydälle ja ota niistä valokuva. Tätä valokuvaa voit näyttää sosiaalitoimistossa.

Teksti: suunnittelija Aarne Rajalahti, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö, Leija-lehti 7.8.2009

Henkilökohtainen apu -hakemuslomake (pdf, 395 kt)