Uusimmat kysymykset

Allergiaan kuoleminen

19.3.2018

Voiko allergiaan kuolla?

Vastaus:

Kyllä, vakavaan allergiseen reaktioon voi kuolla, jos ei saa hoitoa nopeasti. Tästä käytetään nimeä anafylaksia. Henkilöt, joilla on tällainen vakava allergia, kantavat yleensä lääkettä mukanaan.

Voisiko Vernerin sivuille lisätä tietoa palveluista?

19.3.2018

Tarkoitan siis tuohon harmaaseen laatikkoon esimerkiksi  vammaisuus tai yhteiskunta osioon esimerkiksi asumisesta, päivätoiminnasta, liikkumisesta, henkilökohtaisesta avustajasta tai omaishoidosta ja niin edelleen.

Vastaus:

Millaista tietoa palveluista toivoisit? Voit kertoa ajatuksistasi tarkemmin lähettämällä kysymyksen Verkko-Kertulle tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen verneri(at)kvl.fi.

Vernerin sivuilla on kyllä jo nyt tietoa erilaisista palveluista.

Asuminen-osiossa on kerrottu asumisesta ja henkilökohtaisesta avusta. Pääset Asuminen-osioon tästä linkistä.

Työ-osiossa on kerrottu lyhyesti työtoiminnasta ja avotyötoiminnasta. Pääset Työ-osioon tästä linkistä

Asumisesta on tulossa lähiaikoina lisää Vernerin sivuille. Teemme videoita erilaisista asumisen muodoista.

Kehitysvamma ja alkoholi

19.3.2018

Miksi jotkut ajattelevat, että kehitysvammainen ei saa ikinä käyttää alkoholia?

Kyllä minä tiedän, ettei alkoholia saa käyttää koko ajan, koska silloin voi vaikka kuolla. Mutta jos minä juon vappuna pari kaljaa ja juhannuksena yhden saunaoluen, onko se muka kiellettyä? Minähän olen täysi-ikäinen. Enkä minä lähde ajamaan polkupyörällä, jos olen juonut alkoholia. En ole hullu.

Vastaus:

Jotkut ihmiset eivät ymmärrä sitä, että kehitysvammaisilla ihmisillä on itsemääräämisoikeus. Jokaisella täysi-ikäisellä kehitysvammaisella ihmisellä on oikeus päättää, haluaako juoda alkoholia vai ei.

Kertun päivä

19.3.2018

Onnea Kerttu nimipäivänä 17.3.2018. Mitä mieltä Kerttu on nimipäivistä?

Vastaus:

Kiitos onnitteluista! Nimipäivä on mukava piristys normaaliin arkeen. Aina en kuitenkaan muista, että on nimipäivä. Kiitos muistutuksesta ja hyvää kevättä!

Kielikursseja kehitysvammaisille

13.3.2018

Järjestetäänkö kehitysvammaisille kielikursseja? Tarkoitan sellaista kurssia, jossa käytäisiin 1-2 kertaa viikossa ja opiskeltaisiin pari tuntia kerralla. Minä haluaisin opiskella lisää englantia, mutta minun on vaikea opiskella isossa ryhmässä.

Vastaus:

Kysyin asiasta muutamasta paikasta. Kukaan ei tiennyt kehitysvammaisille erikseen järjestettävistä kielikursseista. Yksi mahdollisuus on, että kysyt omasta kansalaisopistosta kuinka suuria ryhmät ovat. Voi olla mahdollista, ettei ryhmät ole kovin suuria. Voit myös kysyä, voisivatko he järjestää oman ryhmän kehitysvammaisille. Voisit kysyä nyt hyvissa ajoin ennen kuin syyslukukausi alkaa.

Fasilointi

13.3.2018

Kuulin pari viikkoa sitten sanan fasilointi. Mitä se tarkoittaa?

Vastaus:

Tarkoitat varmastikin sanaa fasilitointi. Sana on itsellenikin vieras, joten käytin apunani Googlea. Sana fasilitointi tulee latinankielisestä sanasta “facili”, joka tarkoittaa helppoa.

Nykyisin sanalla “fasilitointi” tarkoitetaan hyvin toimivan ryhmätoiminnan suunnittelua ja toteuttamista. Eli ryhmää autetaan toimimaan helposti yhdessä ja saamaan aikaan hyviä tuloksia. Fasilitointi opettaa ihmisiä tekemään asioita hyvin ryhmässä. Hyvä esimies on hyvä fasilitoimaan. Hän saa alaisensa toimimaan hyvin yhdessä ja saamaan aikaan hyviä tuloksia.

Pienin ikäero sisaruksille

13.3.2018

Mikä mahtaa olla pienin ikäero kahdella saman äidin synnyttämällä lapsella, jotka eivät ole keskenään kaksosia?

Vastaus:

Pienin ikäero, joka tiedetään, on kuusi ja puoli kuukautta. Englannissa syntyi vuonna 2012 pieni tyttövauva, jonka isoveli on vain 208 päivää vanhempi. Äiti huomasi olevansa uudelleen raskaana, kun ensimmäisen lapsen syntymästä oli kulunut vain kolme viikkoa. Toinen vauva syntyi ennen aikojaan 26. raskausviikolla. Normaali raskaus kestää 38-42 viikkoa.

Tukholma

13.3.2018

Minä menen vanhempieni kanssa Tukholmaan pääsiäisenä. Mitä kaikkea Tukholmassa voi tehdä? Löytyykö Tukholmasta tietoa selkokielellä?

Vastaus:

Tukholmasta ei taida olla mitään selkokielellä. Tukholma on mukava kaupunki. Siellä voi käydä katsomassa nähtävyyksiä, tutustua vanhaan kaupunkiin, istua kivoissa kahviloissa ja ravintoloissa, käydä ostoksilla. Mahdollisuuksia on monia. Kannattaa varata mukaan hyvät kävelykengät.

Kannattaa etsiä Googlella Tukholmasta tietoa, vaikka sitä ei siellä selkokielellä olekaan. Suunnittele matkaa yhdessä vanhempiesi kanssa.

Vernerin matkakertomuksissa on kerrottu Tukholmasta. Voit halutessasi käydä lukemassa jutun tästä linkistä (www.verneri.net/selko).

Harrastukset ja itsemääräämisoikeus

13.3.2018

Saanko itse päättää, mitä harrastan? Joskus minusta tuntuu siltä, että vanhempani ja asuntolan ohjaajat haluavat määrätä harrastuksistani. Minusta lukeminen ja sauvakävely ovat hyvät harrastukset. Kesällä käyn myös uimassa. Minun kuulemma pitäisi harrastaa enemmän liikuntaa, koska olen hieman ylipainoinen. Olen tänä vuonna laihtunut ja 6 kiloa.

Vastaus:

Tietysti saat itse päättää, mitä harrastat. Olet aikuinen ihminen, eikä vanhempasi tai ohjaajasi voi määrätä, mitä teet. Vaikka et liikkuisi ollenkaan, sinulla olisi siihen oikeus. On tietysti tosi hyvä, että pidät kunnostasi huolta. Jos olet ylipainoinen, niin painon pudottaminen on hyvä asia terveyden kannalta. Liikunta vaikuttaa myös positiivisesti mielialaan. Mutta sinä itse päätät, mitä harrastat.

Sote, ollako vai eikö olla?

13.3.2018

Minusta tuntuu, että sote-uudistuksesta riidellään. Jotkut politiikot sanovat sen toimivan, toiset sanoo että ei, ja asiantuntijatkin sanovat, että ei toimi. Mistä tietää ketkä on sitten oikeassa?

Vastaus:

Olet aivan oikeassa. Sote-uudistuksesta riidellään nyt Suomessa paljon. Poliitikoilla on eri näkemykset. Suurin osa hallituksesta ajattelee, että nykyinen ehdotus sote-uudistuksesta on hyvä, mutta oppositiopoliitikot ajattelevat, että uudistusehdotus ei ole hyvä. Kukaan ei taida tietää, miten sote-uudistus olisi paras toteuttaa. Siitä nyt riidellään. Saapa nähdä, miten tässä vielä käy. Mitä sinä luulet?

Lasten saaminen eri maissa

13.3.2018

Olen kuullut, että joissain Aasian maissa monet vanhemmat haluavat saada poikavauvan, mutta eivät tyttövauvaa. Mistä sellainen johtuu? Jos joku pariskunta saa tytön, annetaanko vauva heti pois?

Vastaus:

Tämä johtuu perinteistä. Perinteisesti poika on tarkoittanut sitä, että perheen suku jatkuu. Poika on myös taloudellinen tuki ja turva vanhemmilleen. Tytär voi olla perheelle taakka, jos hän ei pääse naimisiin. Naiset eivät ole Aasiassa yhtä tasa-arvoisia miesten kanssa kuin täällä Suomessa

Esimerkiksi Kiinassa vallitsi pitkään yhden lapsen politiikka. Se tarkoitti sitä, että valtio oli määrännyt, että perheeseen sai syntyä vain yksi lapsi. Perheet halusivat saada poikia. Tämä johti muun muassa siihen, että tyttösikiöitä abortoitiin. Syntyneitä tyttövauvoja hylättiin ja jopa tapettiin.

Kiinassa on tämän vuoksi ikäryhmiä, joissa miehiä on paljon enenmmän kuin naisia. Kaikille miehille ei riitä vaimoja. Naiset ovat myös itsenäistyneet, eivätkä välttämättä edes halua naimisiin. He pärjäävät ilman miestä. Nykyisin Kiinassa saa saada enemmän kuin yhden lapsen.

Roskaaminen

13.3.2018

Miksi jotkut heittävät roskia maahan, vaikka roskapönttö olisi parin metrin päässä? Minusta roskaaminen on epäkohteliasta.
Minulle ja isoveljelleni opetettiin kotona, että roskat laitetaan aina roskakoriin. Ja jos mennään vaikka eväsretkelle, kotoa voi ottaa mukaan muovipussin roskia varten.

Vastaus:

Roskia maahan ja luontoon heittävät ihmiset ovat hyvin ajattelemattomia, välinpitämättömiä ja itsekkäitä ihmisiä. Jokainen ihminen ymmärtää kyllä, että roskaaminen on väärin. Roskia maahan heittävä ihminen ei välitä muista ihmisistä, ympäristöstä eikä luonnosta. On todella sääli, että jotkut ihmiset ajattelevat ja toimivat näin.

Matkakertomukset

12.3.2018

Miksi joistain matkakertomuksista puuttuu se mikrofonin kuva? Minusta olisi kiva kuunnella ne, mutta se ei onnistu. Mistä se johtuu?

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi. Sivulla on nyt selvästi jokin ongelma. Pystyt kyllä kuuntelemaan myös ensimmäiset kertomukset, mutta sinun pitää kuunnella ensin kaikki edellä olevat asiat.

Selvitän, mistä vika johtuu ja korjaamme sen.

Seinäjoen kulttuuripäivät

12.3.2018

Mistä voin lukea Seinäjoen kulttuuripäivistä?

Vastaus:

Voit lukea Seinäjoella järjestettävistä kehitysvammaisten kulttuuripäivistä täältä Verneri.netin sivuilta. Päivitän tietoa Ajankohtaista-palstalle. Pääset ajankohtaista palstalle tästä linkistä (www.verneri.net/selko).

Voit myös seurata tiedotusta tapahtumasta Eskoon Tuki- ja osaamiskeskuksen Facebook-sivulta. Pääset Facebook-sivulle tästä linkistä (www.facebook.com).

Nyt tiedämme, että Valtakunnalliset kehitysvammaisten kulttuuripäivät järjestetään 15-17.6.2018 Seinäjoella. Tapahtuma tarjoaa viikonloppuna monenlaisia kulttuuripläjäyksiä huipentuen Rytmikorjaamon iltatapahtumiin joissa lavalle nousevat muun muassa Jukka-Poika ja Irina.

Metrolla matkustaminen

6.3.2018

Miten metrolla matkustetaan? Mistä metrolippuja ostetaan? Paljonko ne liput maksavat? Minä ja äiti menemme kesälomalla Helsinkiin ja haluaisin kovasti kokeilla metrolla matkustamista.

Vastaus:

Metrolla matkustaminen on helppoa. Kerron tässä vastauksessa ensin, miten pääset metroon. Sen jälkeen kerron eri lippuvaihtoehdoista, niiden hinnat ja mistä voit ostaa lipun.

Metroja kulkee muutaman minuutin välein, joten kiirehtiä ei tarvitse. Metrossa kulkemisen vaiheet:

 1. Osta lippu.
 2. Näytä lippu matkakortin lukijalle ennen laiturialueelle menoa. Matkakortin lukija on laite, joka sijaitsee ennen laiturialueelle vieviä liukuportaita.
 3. Seiso liukuportaiden oikeassa reunassa. Näin jätät vasemman reunan vapaaksi niille, jotka haluavat kävellä raput nopeasti alas. Pääset laiturialueelle myös hissillä.
 4. Laiturialueella sinun pitää tietää, kumpaan suuntaan olet menossa. Toinen suunta vie Itä-Helsinkiin ja toinen Espooseen.
 5. Odota metroa keltaisen viivan takana. Opastetaulusta näet, mikä metro on seuraavaksi tulossa.
 6. Kun metro tulee, odota, että poisjäävät tulevat ensin ulos ja mene sitten sisään.
 7. Hauskaa metromatkaa!

Metrolla pääsee nykyisin Espooseen asti. Kun ostat lipun, sinun pitää tietää, haluatko matkustaa Espooseen. Jos menet Espooseen asti, osta seutulippu. Jos käytät metroa Helsingin sisällä, osta Helsingin sisäinen lippu.

Helpointa on, että ostat yhden päivän seutulipun, jolla voit matkustaa niin paljon kuin haluat. Jos sinulla on seutulippu, sinun ei tarvitse murehtia, milloin pitää nousta metrosta pois. Sama lippu käy myös muihin julkisiin llähiiikennevälineisiin: busseihin, rautiovaunuihin, juniin ja Suomenlinnan lauttaan.

Esimerkkejä lippujen hinnoista:

 • Yhden päivän Helsingin sisäinen lippu 9 euroa
 • Yhden päivän seutulippu, jolla pääset Espooseen 14 euroa.
 • Kahden päivän Helsingin sisäinen lippu 13,50 euroa.
 • Kahden päivän seutulippu, jolla pääset Espooseen 21 euroa.

Vuorokausilipun voi ostaa aina 7 päivään asti.

Jos haluat tehdä vain yhden metromatkan, osta kertalippu. Helsingin sisäinen lippu maksaa 2,90 euroa. Seutulippu maksaa 5 euroa. Kertalippu on voimassa 80 minuuttia. Voit ostaa lipun R-kioskilta. Voit ostaa lipun myös automaatista, joita on metroasemilla ja rautatieasemilla. Myös kertalipulla voit kulkea kaikissa kulkuvälineissä.

Lippuja voi ostaa myös matkapuhellinsovelluksella nimeltä HSL Mobiililippu. En kerro ohjeita sen käytöstä tässä vastauksessa. Mutta jos osaat käyttää älypuhelinta ja ladata siihen eri sovelluksia, kannattaa tutustua tähän vaihtoehtoon. Lipun hinta on tällöin edullisempi kuin R-kioskilta ostettuna. Helsingin sisäinen kertalippu maksaa 2,20 euroa ja seutulippu maksaa 4,20 euroa.

Voit tutustua metrokarttaan tässä linissä (www.wikipedia.org). Sininen viiva kartassa kertoo, missä on Helsingin ja Espoon raja. Jos et mene Espooseen asti, pitää sinun nousta metrosta pois viimeistään Koivusaaren asemalla.

Saattajakortti

5.3.2018

Mikä on saattajakortti ja mitä sillä tehdään? Kenelle se on tarkoitettu? Mistä sellaisen voi saada?

Vastaus:

Saattajakorttia myönnetään Turun seudulla 11 kunnan alueella. Nämä kunnat ovat:

 • Kaarina
 • Lieto
 • Masku
 • Mynämäki
 • Naantali
 • Nousiainen
 • Paimio
 • Raisio
 • Rusko
 • Sauvo
 • Turku

Se on kortti, jonka avulla vammainen henkilö saa maksuttomasti saattajan mukaan liikkumaan tai kulttuurin palveluihin. Saattajakortin myöntää kunta oman kunnan asukkaalle. Kunta myös päättää, mihin palveluihin saattajakortti kelpaa.

Oikeakätisyys ja vasenkätisyys

5.3.2018

Miksi jotkut ovat oikeakätisiä ja jotkut toiset vasenkätisiä?
Yksi tuttuni osaa kirjoittaa molemmilla käsillään yhtä hyvin. Minusta se on aika hurjaa. Minä olen oikeakätinen. Yritin kerran kirjoittaa nimeni vasemmalla kädellä, mutta se oli tosi vaikeaa.

Vastaus:

Tähän kysymykseen ei kukaan tiedä vastausta. Asiaa on tutkittu paljon, mutta syytä ei ole löydetty. Jotkut vasenkätiset opettelevat käyttämään myös oikeaa kättä hyvin. Aikaisemmin vasenkätisiä lapsia on myös pakotettu käyttämään oikeaa kättä vasemman sijaan.

Pääsiäistavaraa jo kaupoissa

5.3.2018

Pääsiäistavaraa jo kaupoissa, ja mämmiä. Mitä mieltä Kerttu on asiasta?

Vastaus:

Minä näin myös jo mämmiä kaupassa. Pääsiäistä vietetään tänä vuonna maaliskuun lopussa ja huhtikuun alussa. Aiotko sinä koristella kotisi pääsiäisen viettoa varten?

Haluan aikuistua

1.3.2018

Minä olen huomannut, että olen hirveän lapsellinen ja riippuvainen äidistäni, vaikka olen aikuinen ja elän viikot yksin. Miten voisin aikuistua? Ei ole oikein, että minä 36-vuotiaana flunssaan sairastuessani haluaisin äidin luokse ja että hän hoitaisi minua.

Vastaus:

Tämä on kysymys, jossa sinun pitää itse miettiä asioita. Mistä huomaat, että et ole lapsellinen tai riippuvainen äidistäsi? Mitä silloin teet? Mikä auttaa sinua siinä?

Olen melko vanha ja kaipaan äitiäni tai isääni, kun olen sairas. Minusta aikuinen ihminenkin voi kaivata omaa äitiään tuon tuosta. Mikä sinusta tekee aikuisen? Milloin sitä tietää olevansa aikuinen?

En uskalla kysyä suoraan

27.2.2018

En uskalla kysyä suoraan, jos mua alkaa hävetämään. Mitä sitten, jos joku nainen halua olla sillen toisen naisen kanssa? Jos on ensin ystävystynyt. Mutta en tiedä tietääköhän ne kenen kanssa haluan olla. Mitä se tarkoita?

Vastaus:

Käsitin kysymyksestäsi, että koet olevasi kiinnostunut samasta sukupuolesta. Jos olet ihastunut toiseen naiseen, kysy mitä mieltä hän on kahden naisen välisestä seksistä.

Tutustuminen on tärkeää, ei ehkä kannata heti puhua seksistä. Kun on tutustunut, niin silloin tietää, tunteeko hän samalla tavalla. Sopivan kumppanin löytäminen voi viedä aikaa.

Tunteet ovat tärkeitä myös seksin harrastamisessa, kaikki eivät halua kokeilla pelkkää seksiä. Ensin tykätään, jos kummatkin ovat aikuisia ja sopivat yhdessä seksin harrastamisesta, se on ok.