1-vuotiaan autismia?

Kysymys 

Hei,

Epäilen, onko lapsellani kaikki hyvin. Välillä hän on tosi sosiaalinen, nauravainen ja ottaa kontaktia. Joskus hän kuitenkin on ihan omissa maailmoissaan. Jos otan syliin, kiemurtelee pois, harhailee/kävelee vailla päämäärää, vaeltelee omissa maailmoissaan. Ei pysy paikallaan koko ajan liikkuu ja touhuaa. On todella kiinnostunut kiipeilystä ja motorisesti hyvin lahjakas. Jos huudan nimeltä, ei tottele tai kuule. Jos otan syliin ja katson silmiin, kääntää pään pois. Todella villi ja malttamaton. Ei keskity mihinkään ja aina liikkeessä.

Vastaus 

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit onko lapsellasi kaikki hyvin ja olisiko hänen käyttäytymisessään kyse autismista. Lapsen käyttäytymiseen voi olla monia syitä. Kuvauksen perusteella ei voi arvioida, onko käyttäytyminen mahdollisesti merkki autismista tai muusta neurologisesta oireilusta.

Lapsen käyttäytymisen piirteet voivat mahdollisesti olla myös jotain muuta neurologista kuin autismin kirjoa, sillä monet neurologiset oireyhtymät näkyvät varhaislapsuudessa hyvin samankaltaisena käyttäytymisenä ja vasta kehityksen edetessä pystytään tarkemmin erottelemaan mikä aiheuttaa käyttäytymisen. 1-vuotiaasta lapsesta on vielä vaikea arvioida, onko käyttäytyminen neurologista oireilua. Tavoitteena on mahdollisimman varhainen diagnosointi, mutta usein diagnoosit tulevat vähän myöhemmällä iällä, vaikka diagnosointiprosessi voi alkaa jo aiemmin.

Autismin kirjon oireyhtymän diagnosointi tapahtuu yleensä moniammatillisessa työryhmässä erilaisia seulontaan ja arviointiin liittyviä oirelistoja, strukturoituja haastatteluja sekä havaintomittareita apuna käyttäen. Tärkeimpinä osa-alueina diagnoosia tehtäessä ovat kommunikointi, sosiaalinen vuorovaikutus ja kiinnostuksen kohteet.

Mikäli olet lapsesta huolissasi, sinun kannattaa ottaa asia puheeksi lastenneuvolassa. Tarvittaessa neuvolalääkäri voi tehdä lähetteen erikoissairaanhoidon puolelle, jossa moniammatillinen työryhmä tekee tutkimukset ja erikoislääkärin johdolla arvioi autismikirjon kriteeristön täyttymistä.

Voit myös täyttää Autismi- ja Aspergerliiton nettisivuilta löytyvän CHAT-seulontalomakkeen, ja miettiä siltä pohjalta mahdollista autismin kriteeristön täyttymistä lapsesi kohdalla. Täytetty lomake kannattaa ottaa mukaan neuvolaan. Lomakkeen tarkoituksena on olla suuntaa antava ja keskustelua tukeva apuväline eri ammattilaisia kohdatessa silloin, kun mietitään autismin mahdollisuutta. Lomake ei kuitenkaan itsessään kerro varmuudella siitä, onko lapsen käyttäytymisessä kyse autismista.

Ystävällisin terveisin,
Autismi- ja Aspergerliiton Palveluneuvonta