AD(H)D:n diagnosointi

Kysymys 

Hei,

Olen 20-vuotias ja takanani on opetus pienryhmässä (osittain). Matematiikka ja fysiikka olivat mukautettuja. Hain myös apua erityisopettajalta tiettyyn aineeseen, koska se tuotti minulle vaikeuksia, kuten muutkin aineet. Ymmärtämisessä ei ollut vaikeuksia, vaan siinä, etten lukenut, koska kirjaa lukiessa yritin katsella muualle ja keskittyminen oli vaikeaa. Jatkuvasti valitin sitä, kun mikään ei jäänyt päähän, vaikken edes lukenut! Lukeminen ei vain ole minun juttuni ja olen huomannut, että parhaiten asiat jää päähän keskustelemalla.

Tällä hetkellä opiskelen viimeistä vuotta (tavallisessa) ammattikoulussa ja valmistun tämän vuoden lokakuussa. Olen itse viivästyttänyt valmistumistani pakoilleissani vastenmielistä työssäoppimisjaksoa, ja keskittyminen oli työssäoppimispaikallakin vaikeaa ja oli poissaoloja. Olin silloin sulkeutunut ja ahdistunut. Samanlainen olin viime kevään työssäoppimisjaksollakin, koska sekin oli niin vastenmielinen, enkä osannut keskittyä näyttöpäivänäkään. Minulla oli myös kyseisissä työssäoppimisjaksoissa vaikeuksia suunnitella ja aikatauluttaa tehtäviä, enkä ollut oma-aloitteinen (olisikohan minulla oman toiminnan ohjauksen vaikeuksia?). Myös muistikin pätki niinä aikoina. Olen saanut traumojakin niistä kamalista työssäoppimisjaksoista. Mutta sitten ne mielenkiintoisimmat asiat, oli ne sitten opintoja tai työssäoppimisia, niin niissä olin ylikeskittynyt. Tämä juurikin tapahtuu vain kaiken mielenkiintoisen kanssa.

Mistä aloitan, kun haluaisin selvittää, onko minulla AD(H)D tai jotain muuta? Olen aivan varma, että matemaattisten oppimisvaikeuksien lisäksi minulta löytyy jotain muutakin.

Vastaus 

Hei,

Jos haluat selvittää, voisiko sinulla olla ADHD, ADD tai mahdollisesti jotakin muuta, kannattaa ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen ja hakeutua lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa sinulle lähetteen tarkempiin tutkimuksiin. Nämä tutkimukset voivat pitää sisällään esimerkiksi haastatteluja, kyselylomakkeiden täyttämistä ja erilaisten testien tekemistä.

Koska olet edelleen opiskelijana ammattikoulussa, voit päästä asiasi kanssa eteenpäin myös ottamalla yhteyttä oman koulusi opiskelijaterveydenhuoltoon. Opiskelijaterveydenhuollon kautta voit saada neuvoa ja ohjausta, miten sinun kannattaa asiassasi edetä ja minne hakeutua. Osassa ammattikouluista on oma terveydenhoitaja, jonka vastaanotolle opiskelijat voivat hakeutua. Siitä, miten opiskelijaterveydenhuolto on omassa koulussasi järjestetty, saat tarkempaa tietoa omalta koulultasi.

Voit halutessasi tutustua myös ADHD-liiton nettisivuihin osoitteessa http://www.adhd-liitto.fi/. ADHD-liitolla on myös puhelinneuvontaa. Puhelinneuvontaan voit soittaa, jos haluat keskustella aktiivisuuden ja tarkkaavuuden haasteisiin liittyvistä kysymyksistä, tutkimuksiin ja hoitoon hakeutumisesta, kuntoutuksesta tai kaipaat asioiden jakamista arkea helpottamaan (esim. ihmissuhteet, päivähoito, koulu, jatko-opinnot, työelämä). Puhelinneuvontaan voit soittaa maanantaista torstaihin klo 9-11 välisenä aikana. Puhelinneuvonnan numero on 040 541 7696.

Ystävällisin terveisin,
Vernerin toimitus