Asuinpaikan vaihto, miten edetä?

Kysymys 

Hei,

Miten toimia jos säästösyistä vaihdettu paikkakuntaa ja veli voi uudessa paikassa huonosti? Vuosi on mennyt kun tehtiin siirto oman kunnan asumispalveluihin. Palvelut ei vastaa yhtään nuoren 22-vuotiaan miehen tarpeita ja jolla on autismia ja aspergeria. Paikassa asuu enimäkseen vanhuksia jotka haluavat rauhallisen kodin ja elämän.

Haluaisin neuvoa, miten toimia jos veljeni haluaa muuttaa takaisin paikkakuntaan jossa on asunut pienestä pojasta lähtien? Veljelläni on alkanut esiintymään pahoja käytöshäiriöitä, koska häntä ei kuulla tai oteta tosissaan sitä, että hän ei tykkää olla paikassa jossa asuu. Vuoden päivät asiasta on yrittänyt sanoa, ettei tykkää asua paikassa ja hajottaa paikat. Miten kannattaisi menetellä, jotta säästösyyt voisi unohtaa ja saada mies eri paikkakunnalle asumaan? Kiitos avusta.

Vastaus 

Hei,

Aivan ensimmäiseksi kannattaa lähteä selvittämään, mitä veljesi ajattelee asumisestaan: Mihin hän on nykyisessä asumismuodossa tyytyväinen ja mihin ei? Mikä arjessa toimii, mikä ei? Miten hän haluaisi asua, millainen olisi hänen unelmakotinsa? Millaisia asioita hän toivoisi arkeensa lisää, mitä vähemmän jne.? Näiden kysymysten kautta päästään rakentamaan kokonaiskuvaa siitä, millaisia muutoksia veljesi asumiseen olisi tarpeen tehdä - tavoitteena tilanne, jossa veljesi asuminen olisi mahdollisimman ns. hänen näköistään.

Kehitysvammaisen ihmisen oman mielipiteen selvittämisessä toimivat hyvin erilaiset YKS-menetelmät (yksilökeskeinen elämänsuunnittelu). Lisätietoa ja välineitä löydät täältä: http://verneri.net/yleis/yksilokeskeinen-elamansuunnittelu.

Usein myös läheisillä on paljon hiljaista tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei, niin varmasti myös teillä. Myös nämä läheisten ajatukset kannattaa koota ylös: Millaiset arjen ratkaisut palvelisivat parhaiten veljesi tarpeita? Miten hänen arjessaan tarvitsemaa tukea kannattaa järjestää, jotta hän voi mahdollisimman hyvin? Millaisia on jo kokeiltu, mikä toimii veljesi kohdalla ja mikä ei? Näissä pohdinnoissa kannattaa olla mahdollisimman konkreettinen.

Kun veljesi omaa näkemystä on saatu selvitettyä ja konkretisoitua sitä, mihin asioihin hän ei ole nykyisessä asumisessaan ja arjessaan tyytyväinen, voidaan lähteä etsimään ratkaisuja näiden asioiden muuttamiseksi. Tässä on ainakin kaksi vaihtoehtoa:

  1. Lähdetään muuttamaan arkea ja asumista veljesi toivomaan suuntaan nykyisessä asuinpaikassa. Kun veljesi toiveet ja näkemykset ovat tiedossa, voidaan niiden pohjalta käydä keskustelua asumisyksikön henkilökunnan kanssa. Millaisia muutoksia arkeen ja veljesi saamaan tukeen voitaisiin tehdä, jotta veljesi voisi ja viihtyisi paremmin? Joskus tilanne voi parantua huomattavasti tekemällä arkeen melko pieniltäkin tuntuvia muutoksia.
  2. Jos nykyisessä asumismuodossa ei syystä tai toisesta ole mahdollista vastata veljesi tarpeisiin, voidaan lähteä etsimään uutta, veljesi tarpeisiin paremmin vastaavaa asumismuotoa ja tukipalveluja. Tämän asian saa vireille ottamalla yhteyttä veljesi kotikunnan vammaispalvelujen sosiaalityöntekijään/palveluohjaajaan ja pyytämällä palvelusuunnitelman tarkistamista. Palvelusuunnitelmaa tarkistettassa voitte keskustella sosiaalityöntekijän/palveluohjaajan kanssa siitä, millaisin palveluin veljesi tarpeisiin vastataan ja pohtia erilaisia asumisen vaihtoehtoja yhdessä veljesi kanssa. Lisätietoa palvelusuunnitelmasta löydät täältä: http://verneri.net/yleis/palvelusuunnitelma

Kannattaa myös tutustua Kehitysvammaisten Tukiliiton laatimaan Sosiaaliturvaoppaaseen (kvtl.fi).

Ystävällisin terveisin,

Verneri.netin toimitus