Asumisen valinnat

Kysymys 

Voivatko aikuistumassa olevan kehitysvammaisen läheiset valita nuorelle asumisyksikön mistä kunnasta tahansa? Entä onko yksityisistä/säätiöiden tms. paikoista olemassa mitään koottua tietoa? Jos sattuisi löytämään omalle nuorelle sopivan ei-kunnallisen paikan, miten maksut menevät?

Vastaus 

Voivatko aikuistumassa olevan kehitysvammaisen läheiset valita nuorelle asumisyksikön mistä kunnasta tahansa?

Vuoden 2011 alusta voimaantulleilla kotikuntalain (KKL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) muutoksilla lisättiin perhehoidossa, laitoshoidossa tai asumispalvelujen avulla järjestetyssä asumisessa hoidettavien oikeutta valita kotikuntansa tai mainittujen palvelujen tarpeessa olevien henkilöiden oikeutta muuttaa toisen kunnan asukkaaksi.

Lainmuutoksessa sallittu kotikunnan valintaoikeus koskee käytännössä henkilöitä, jotka tarvitsevat uudessa kunnassa asuakseen laitoshoitoa, perhehoitoa tai sijoitusta palveluasumisyksikköön. Asumispalveluilla tarkoitetaan tässä yhteydessä sosiaalihuoltolain, vammaispalvelulain (380 /1987) ja kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) mukaisia asumispalveluja sekä tietyissä erityistapauksissa myös lastensuojelulain mukaista jälkihuoltoa.

Kun henkilö haluaa muuttaa toiseen kuntaan, mutta tarvitsee siellä asuakseen laitos- tai perhehoitoa taikka asumispalveluja, hän voi hakea tämän kunnan hoitopaikkaa, vaikka asuu sillä hetkellä vielä toisessa kunnassa. Hänen hakemuksensa käsitellään samalla tavoin kuin kunnan asukkaiden palvelua koskevat hakemukset. Samaan aikaan voi hakea palvelua myös omasta kotikunnastaan, mutta ei enää kolmannesta kunnasta.

Entä onko yksityisistä/säätiöiden tms. paikoista olemassa mitään koottua tietoa?

Ei varmaan valtakunnallista, mutta tässäkin kannattaa ottaa yhteyttä omaan kuntaan.

Jos sattuisi löytämään omalle nuorelle sopivan ei-kunnallisen paikan, miten maksut menevät?

Kannattaa ottaa yhteyttä omaan kuntaan/sosiaalityöntekijään. Kunta päättää, ostaako asumispalvelua ko. henkilölle ko. paikasta. Asiakasmaksujen osalta perusperiaate on, että palvelusta ei peritä maksua, mutta materiasta peritään, eli asiakas maksaa vuokran, ruuan ja mahdollisesti yhteisistä hankinnoista.

Ystävällisin terveisin
Vernerin verkkotoimitus