Autovero

Kysymys 

Hei!

Meillä on v. 1996 syntynyt Prader-Willi -syndroomaa sairastava kehitysvammainen poika. Nyt olemme vaihtamassa autoa ja kysyn autoveron vapauttamisen hakemisesta tai autoveron huojentamisen hakemisesta? Kumpaa kannattaisi hakea ja millä perusteella ja mistä? Ja kannattaako yleensäkään hakea?

Vastaus 

Hei,

Aina kannattaa hakea autoveron huojennusta, mutta nykyään kehitysvammaisille on hiukan nihkeästi palautusta myönnetty. Yleensä näissä tapauksissa huojennusta haetaan autoverolain 50 §:n perusteella. Se tarkoittaa, että auton omistajaksi merkitään vanhempi ja autoa voi käyttää myös perheen muihin menoihin. Tuon 51 §:n perusteella, omistajaksi tulee vammainen ja autoa saa käyttää vain hänen menoihin, ei esimerkiksi vanhempien työmatkoihin.

Vammainen henkilö voi hakea autoveron huojennusta autoverolain 50 §:n perusteella. Päätökseen vaikuttavat hakijan tai hänen perheenjäsenensä vamman laatu, ajoneuvon tarve, sopivuus ja tarkoituksenmukaisuus vammaiskuljetuksessa. Perheen taloudelliset seikat ja sosiaalinen asema vaikuttavat päätökseen. Verohuojennukseen on myös ennakkohakemusmahdollisuus ja sitä on esim. myönnetty vanhemmille, jotka kuljettavat vammaista lasta sekä henkilöille, joilla eivät täyty 51 §:n perusteet.

Kirjalliseen hakemukseen on liitettävä samat asiakirjat kuin haettaessa veronpalautusta 51 §:n perusteella ja hakemukseen on ilmoitettava auton hinta silloin, kun kyseessä on ennakkohakemus ja lisäksi selvitys hakijan ja hänen perheensä taloudellisesta asemasta.

Autoveron palautus

Autoveron palautuksen tarkoituksena on lisätä pysyvästi vammaisen henkilön liikkumismahdollisuuksia pienentämällä auton hankintakustannuksia. Vammaiselle henkilölle voidaan autoverolain 51 §:n mukaan palauttaa eräissä tapauksissa uuden auton hintaan sisältyvä autovero. Autoveron palautusta voi hakea joko ennen auton hankintaa tai auton hankkimisen jälkeen. Ennakkopäätös on voimassa 6 kuukautta myöntämispäivästä.

Täyden autoveron palautuksen voi saada, jos:
- henkilön liikunta- tai näkövammaista aiheutuva pysyvä haitta-aste on vähintään 80 % ja auto tulee hänen henkilökohtaiseen käyttöönsä
- henkilön invaliditeetista aiheutuva pysyvä haitta-aste on vähintään 60 % ja auton hankinta
on olennaisen tarpeellinen työn, toimen tai ammattiin valmistautumista varten tapahtuvan opiskelun vuoksi
- henkilön liikuntakyky on alaraajan tai raajojen puuttumisen tai toiminnan vajavuuden vuoksi siten
alentunut, että hänen pysyvä haitta-asteensa on vähintään 40 prosenttia

Jos haetaan ennakkopäätöstä maahantuodun auton autoveronpalautuksesta, vapaamuotoiseen
kirjalliseen hakemukseen on liitettävä:
- B-lääkärinlausunto siten, että siinä mahdollisimman tarkoin käy ilmi liikuntahaitan tai invaliditeetin laatu ja toiminnan haitta
- oikeaksi todistettu jäljennös hakijan ajokortista tai kuljettajana toimivan henkilön ajokortista, jos hakija itse ei vammansa vuoksi voi ajaa autoa
- luotettava selvitys siitä, mihin tarkoituksiin ja kuinka usein hakija autoa käyttää

Vammaiselle ensimmäisen kerran myönnettyä autoveronpalautusta vastaan saa liikennevakuutukseen ylimääräisen 40 % bonuksen, joka alentaa liikennevakuutusmaksua. Lisätietoja saa omalta
vakuutusyhtiöiltä.

Lisätietoja saa Hangon tullikamarista, osoite 10900 Hanko puh. 020 391 101. Ennakkopäätöksestä
voi valittaa Uudenmaan lääninoikeuteen 30 päivän kuluessa. Jo rekisteröidystä autosta voi valittaa seuraavien 3 vuoden aikana Uudenmaan lääninoikeuteen.

Lisätietoja:

http://www.ake.fi/pdf/vammaisvapautus_ohje_D602s.pdf

Terveisin
Kirsi Mäkinen
lakimies