edunvalvojan oikeus saada asiakkaan kuitit asuntolasta

Kysymys 

Hei. Aikuinen sisareni asuu keh.vammaisten asuntolassa ja äitimme on edunvalvojana hänelle. Rahaa on alkanut kulumaan runsaasti nyt viime aikoina.

Sisareni ei käy kaupassa itsekseen, maksaa kylläkin itse ostoksensa, mutta rahavarat ovat hoitajien takana. Nyt edunvalvoja pyysi että kaikki kuitit ostoista toimitettaisiin hänelle. Kuitteja pyytäessä asuntolasta kuitenkin tekstataan ettei kuitteja voida toimittaa. Heillä ei tähän ole mitään perusteluja. Asuntolan henkilökunta ei halua ottaa kantaa asiaan, eivätkä tiedä mihin raha kuluu.

Miten tällaisessa tilanteessa toimitaan? Voiko asuntola vedota itsemääräämisoikeuteen kun rahat ovat hoitajien hallussa?

Vastaus 

Hei,
kysymys on monitasoinen. Äiti, jos hän on virallinen edunvalvoja (maistraatin määräämä) on velvollinen pitämään tiliä edunvalvottavan taloudesta. Kun hän kirjaa varoja annetuksi käyttöön, hänen ei itsekkään tarvitse tarkempaa selvitystä saada näistä rahoista, joten periaatteessa ei synny tilannetta, missä kuitit pitäisi hänelle toimittaa tai esittää.

Kun edunvalvoja antaa varoja ryhmäkotiin edunvalvottavan käyttöön, on normaali hyvä käytäntö sellainen, että niistä pidetään kirjanpitoa. Varsinkin niissä tilanteessa, joissa asukas ei kykene itse huolehtimaan käyttövaroistaan. Mikäli asukas kykenee itse käsittelemään rahaa, on edunvalvojan syytä luovuttaa käyttörahat suoraan edunvalvottavan hallintaan esim. niin pienissä erissä, että se on turvallista.

Tilanne on juridisesti hieman epäselvä, koska tähän tilanteeseen ei ole olemassa lainsäädäntöä. On vain erilaisia toimintatapoja, ja eri palveluntuottajat ohjeistavat asiasta eri tavoilla.

Mikäli edunvalvottava ei ymmärrä rahan arvoa eikä pysty itse huolehtimaan käyttövaroistaan, pidän hyvänä tapana sitä, että asumispalveluissa pidetään huolellista kirjanpitoa käyttövaroista asukkaan puolesta (debitpuolelle saadut käyttövarat ja kreditpuolelle varojen käyttö kuitteja vastaan). Kuitittomia ostoja pyritään tekemään mahdollisimman vähän. Kuitittomissa ostoissa olisi hyvä, että ne olisivat hyvin selkeitä ja pieniä summia, kuten jäätelötötterö kioskilta x€  tai Linnanmäen retkelle käyttöön  x€. Kaikista paikoista nyt vaan ei saa kuittia ja tämä pitää hyväksyä.

Edunvalvontalaki sanoo, että edunvalvojan tulee käyttää edunvalvottavan varoja hänen hyväkseen ja mahdollista varoilla niin normaali elämä kuin mahdollista. Tämä tarkoittaa sitä, että jos varoja on, niitä ei saa "säästää perinnöksi" tai sijoittaa perikunnan perinnönjakoa odottamaan ellei kyseessä ole huomattava omaisuus jota hoidetaan. Eli edunvalvottavan varoilla tulee mahdollistaa hänelle elämässä tärkeitä asioita kuten osallistumista erilaisiin tapahtumiin, matkustamisia, hankintoja jne. siinä kuin huolehtia, että kaikki laskut tulevat maksettua.

Se, että kysyjän mukaan ryhmäkoti ei suostu kuitteja näyttämään, kuulostaa oudolta. Tietysti edunvalvottavan mielipidettä pitää kysyä ja ottaa se huomioon. Kun käyttövaroja pyydetään edunvalvottavalle, on niiden käyttö hyvän tavan mukaisesti perusteltava, mikäli poikkeavaa summaa pyydetään. Tällöin ei pitäisi syntyä tilannetta, jossa edunvalvojalle on epäselvää, mihin luovutetut varat käytetään. Varojen kirjanpito edunvalvottavan puolesta pitäisi voida olla edunvalvojalle edunvalvottavan luvalla milloin tahansa esiteltävissä, jos hyviä ja avoimia toimitapoja kunnioitetaan. Esimerkiksi käytäntö, jossa vuoden lopussa edunvalvoja saa avoimuuden nimissä kopion käyttövarojen käyttökirjanpidosta tarvittaessa liitettäväksi omaan vuosiselvitykseensä maistraatille. Maistraatti ei yleensä vaadi selvitystä käyttövaroiksi luovutettujen varojen käytöstä, mutta mikäli edunvalvottava ei ymmärrä raha-asioita, on kaikkien osapuolten kannalta selvintä, että näin toimittaisiin. Tämä lisää luottamusta polin ja toisin.

Ystävällisin terveisin,
Outi Raunetvuo,
kouluttaja,
Kehitysvammaliitto