Erityishuolto-ohjelma ja palvelusuunnitelma

Kysymys 

Hei,

Missä vaiheessa erityishuolto-ohjelma ja palvelusuunnitelma pitää tehdä ja mitä mihinkin kirjataan? Missä ne laaditaan? Kehitysvammapoliklinikalla? Tämä on kovin sekavaa kun on puhe kahdesta eri suunnitelmasta mutta silti niissä voi olla niin paljon yhtäläisyyksiä. Eikö riittäisi jos tehtäisiin yksi sopimus/suunnitelma missä kirjataan KAIKKI tarvittavat palvelut?

Vastaus 

Hei,

Erityishuolto-ohjelma (EHO) voidaan laatia joko kunnassa tai erityishuollon palveluja tarjoavassa kuntayhtymässä. Kuntayhtymässä erityishuolto-ohjelmat hyväksyy erityishuollon johtoryhmä. Kunnissa EHO:jen laadinnasta vastaa asianosainen lautakunta, joka on voinut delegoida erityishuolto-ohjelmien laadinnan joko erityishuollon johtoryhmälle tai yksittäisen viranhaltijan tehtäväksi. Samalla asiakkaalla voi siis olla sekä kuntayhtymän että kotikunnan laatima EHO, jos hän saa EHO-palveluita näiltä molemmilta tahoilta.

EHO:n laatimisessa vastuuhenkilö voi olla esim. sosiaalityöntekijä tai palveluohjaaja. EHO:on kirjataan ne palvelut, jotka henkilö saa kehitysvammalain mukaisina palveluina ja erityishuoltona. Erityishuoltona järjestettävät palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Erityishuolto-ohjelma itsessään on jo päätös siihen kirjatuista palveluista, ja siihen voidaan tarvittaessa hakea muutosta aluehallintovirastolta (AVI). EHO voidaan tehdä missä tahansa vaiheessa.

On mahdollista, että vain osaan henkilön palvelun tai tuen tarpeista vastataan kehitysvammalain mukaisella erityishuollolla. Palvelusuunnitelma onkin laajempi henkilön olosuhteet kokonaisuudessaan huomioiva suunnitelma. Siihen kirjataan ne palvelut ja tukitoimet, joita henkilö tarvitsee jokapäiväisessä elämässään. Palvelusuunnitelman tekemisestä vastaa kunta, ja vastuuhenkilönä on useimmiten sosiaalityöntekijä tai palveluohjaaja.

Palvelusuunnitelma ei kuitenkaan vielä ole päätös. Tämä tarkoittaa sitä, ettei asiakkaalla automaattisesti ole oikeutta saada suunnitelmaan kirjattuja palveluja, vaan niitä haetaan erikseen. Kuitenkin lähtökohtaisesti asiakkaalle tulee myöntää palvelusuunnitelmaan kirjatut palvelut, ellei ole erityisen painavaa perustetta menetellä toisin. Palvelusuunnitelman laatimiselle ei ole yhtä asetettua ajankohtaa, vaan palvelusuunnitelma laaditaan vammaisen henkilön niin tai hänen perheensä niin tahtoessa. Palvelusuunnitelmaa tulee myös tarkistaa ja päivittää tarpeen mukaan, jos henkilön elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia.

On totta, että monenlaisten suunnitelmien kirjo on omiaan hankaloittamaan kokonaisuuden hahmottamista. Asiakkaan kannalta olisi luonnollisesti selkeämpää, että tarvittavat palvelut ja tukitoimet olisi kirjattu vaikkapa yhteen kokonaissuunnitelmaan. Nykyisellään ei ole periaatteessa mitään estettä sille, että palvelusuunnitelmassa lyhyesti ikään kuin tiedoksi todettaisiin myös EHO-palveluina asiakkaalle myönnetyt palvelut. Näin siis, jos paljon palveluita saavan asiakkaan kaikista sosiaalihuollon palveluista halutaan olevan olemassa joku kokoava dokumentti.

Lisätietoa palvelusuunnitelmasta ja erityishuolto-ohjelmasta:

Ystävällisin terveisin,

Verneri.netin toimitus