Haaveilu autolla ajamisesta.

Kysymys 

17-vuotias, keskivaikeasti kehitysvammainen poikamme on alkanut huomata, että hänen sisaruksensa osaavat paljon asioita, joita hän ei itse osaa. Esimerkiksi 19-vuotias tyttäremme sai viime syksynä ajokortin ja 15-vuotias poikamme sai juuri mopokortin.

Tästä kaikesta on seurannut se, että kehitysvammainen poikamme on alkanut hokea lauseita: "Haluan ajaa autoa!", "Haluan oman mopon!" ja "Menen autokouluun". Olemme yrittäneet selittää, että autolla tai mopolla ajaminen olisi hänelle liian vaikeaa, mm. siksi, että hänellä on ongelmia karkeamotoriikassa (olemme selittäneet, mitä karkeamotoriikka tarkoittaa). Hän ei myöskään osaa ajaa polkupyörällä ilman apupyöriä.

Olemme ottaneet hänet pienestä mukaan mm. auton pesuun ja renkaiden vaihtoon ja pari kertaa hän on auttanut pikkuveljeään mopon pesussa.

Ymmärrämme kyllä, että autot ja mopot kiinnostavat poikaamme siinä missä monia muitakin 17-vuotiaita. Mutta pitääkö meidän piilottaa auton ja mopon avaimet siltä varalta, että hän keksii napata ne ja yrittää lähteä itsekseen ajelulle?

Vastaus 

Hei,
Kuulostaa siltä, että nuorella miehellä on haaveita, joiden toteutuminen ei välttämättä ole mahdollista. Jokainen ihminen haaveilee jostakin sellaisesta, mikä konkretisoituu vain harvoin todeksi. Haaveilu kuuluu kaikille, se on ihanaa ja auttaa jaksamaan arjen keskellä. Siksi haaveita ei kannata lähteä torppaamaan suoralta kädeltä.

Karkeamotoriikan käsitteen ymmärtäminen voi olla vaikeaa kelle tahansa, ja siksi asiaa voisikin yrittää selvittää eri tavalla.
Tilannetta voisi lähteä ratkomaan siten, että pojalle kerrottaisiin ajokortin merkityksestä autolla ja mopolla ajamiselle. Ilman tätä lupaa ei ole lupaa ajaa mopoa tai autoa, ja luvan saantiin vaaditaan lääkärin todistus ajokyvystä. Kehitysvammaisuus ei ole varsinaisesti este ajokortin saamiselle, ja viime kädessä lääkäri tekee päätöksen ajokyvystä. Puutteita pojan karkeamotoriikassa - kuten vammaisuutta ylipäätään ei kannata laittaa ajamisen esteen syyksi - antaa lääkärin tehdä asiasta päätös.

Joskus asioiden selittämiseen tarvitaan kommunikoinnin apuvälineitä kuten tukikuvia. Tukikuvat voivat auttaa asioiden ymmärtämisessä.
Kehitysvammaliiton Papunet on erikoistunut kommunikoinnin tukemisen työkaluissa. Käykää tutustumassa:
http://papunet.net/

Jos huoli säilyy siitä, että nuori mies hyppäisi suinpäin auton tai mopon rattiin, silloin avainten säilytys piilopaikassa on ymmärrettävää. On kuitenkin todella tärkeää, että nuori mies pääsee mukaan auto- ja mopohommiin, ja näistä merkityksellisistä asioista on syytä pitää kiinni, koska ne tuovat hänen elämäänsä selvästikin paljon iloa.

Jos ajokorttia ei voi saada, on tärkeää, että hän pääsee tästä asiasta yli. Se voi olla kova paikka ja teidän olisikin hyvä pohtia sopivia, auton ajamista korvaavia toimintoja. Voisiko poikanne päästä kokeilemaan autolla ajamista esimerkiksi mikroautolla, jotta hän saisi kokemuksen autolla ajamisesta? Tällöin hänelle voisi myös konkretisoitua se, mitä auton ajaminen todella vaatii.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus