Henrik saa voimaa vapaaehtoistyöstä

Espoolainen Henrik Särkkä palkittiin vuonna 2013 Vuoden Vapaaehtoisteko -palkinnolla. Särkän vapaaehtoistöiden lista onkin hämmästyttävän pitkä. Hän on aina valmis laittamaan itsensä likoon toisten puolesta – erityisesti kehitysvammaisten ihmisten edunvalvonnassa.

Espoossa asuva 31-vuotias Henrik Särkkä ei ole antanut lievän kehitysvamman, dysfasian eikä autismin rajoittaa osallistumistaan häntä itseään kiinnostavaan toimintaan yhteiskunnassa.

Työtä Aalto-yliopistolla

Laitoshuoltajaksi kouluttautunut Särkkä työskentelee Aalto-yliopiston Design Factoryllä vahtimestarina ja projektisuunnittelijana. Päivittäinen työaika on viisi tuntia ja Särkän toimenkuva on vähintäänkin monipuolinen.

Vahtimestarin työssä Särkän tehtäviin kuuluu muun muassa kahvin keitto, astianpesukoneen tyhjentäminen, lamppujen vaihto ja lukuisat muut konkreettiset askareet. Projektisuunnittelijana Särkkä järjestää tapahtumia ja seminaareja, joiden tarkoituksena on kasvattaa tietoa kehitysvammaisuudesta ja edesauttaa kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä.

Särkkä oli organisoimassa Aalto-taustatiiminsä kanssa syksyllä 2012 muun muassa Hyvää työtä -seminaaria, jossa kohtasivat potentiaaliset työnantajat ja kehitysvammaiset työn etsijät.

”Tärkeintä on, että kehitysvammaiset ihmiset saisivat työstään oikeaa palkkaa”, painottaa Särkkä.

Särkkä on mukana myös viime vuonna alkaneessa neljän vuoden pituisessa Taidoista työpoluiksi -projektissa, joka on kehitysvammaisten työllistymistä edistävä hanke. Sen tarkoituksena on nostaa esiin kehitysvammaisten työllistymistä estäviä ja edistäviä tekijöitä ja luoda toimintamalleja näiden esteiden voittamiseksi.

”Yksikään päivä ei ole samanlainen”, kuvailee Särkkä ytimekkäästi monipuolista työnkuvaansa tukihenkilön avulla. Dysfasian vuoksi Särkkä tarvitsee apua kommunikointiinsa, mutta hän kykenee kertomaan elämästään sujuvasti myös itse laatimansa Power Point -esityksen kautta.

Vammaisaktivisti

Palkkatyönsä lisäksi Särkkä ehtii olla mukana lukuisissa vapaaehtoistehtävissä. Hän on osallistunut jo lähes kymmenen vuoden ajan Me Itse Espoon vapaaehtoistyöhön. Nykyisin hän on yhdistyksen sihteeri ja tiedottaja. Hän laatii kokousten esityslistat, hoitaa tilavaraukset ja tarjoilut sekä huolehtii, että kaikki tarvittavat laitteet toimivat kokouksen aikana.

Lisäksi Särkkä koordinoi muun muassa yhdistyksen järjestämiä iltamia, jossa kaikki lähialueiden kehitysvammaiset henkilöt voivat tavata toisiaan asuin- tai työpaikasta riippumatta. Iltamien ohjelma edustaa perinteistä tyyliä, johon kuuluu musiikkinumeroita, karaokelaulua ja lopuksi on vuorossa tanssia.

Särkkä on mukana myös Espoon seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa. Hän toimii Espoon seurakunnan Laaksolahden kappelin kirkkoväärtinä ja suntion apulaisena noin 16 tuntia kuukaudessa. Tarvittaessa hän auttaa myös muiden Espoon seurakuntien tilaisuuksissa. Kirkossa Särkän tehtäviin kuluu muun muassa virsikirjojen paikoilleen laittaminen sekä laulettavien virsien merkitseminen kirkon seinälle.

Lisäksi Särkkä on toiminut vapaaehtoisena esittelemässä yksilölähtöisten elämän suunnitteluvälineiden käyttöä monissa tilaisuuksissa. Hän on ollut osallisena Aalto-yliopiston MIND-yhteistyön focus-ryhmässä, jonka työskentelyn tuloksena syntyi ajatus hidaskassan perustamisesta Ison Omenan K-Citymarketiin.

Energiaa joka lähtöön

Särkältä on riittänyt energiaa olla mukana myös Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Espoon toiminnassa. Hän on ollut vapaaehtoisena esittelemässä yksilölähtöisten elämän suunnitteluvälineiden käyttöä monissa tilaisuuksissa.

Kehitysvammaliiton Papunet-verkkopalvelun johtoryhmän jäsenenä Särkkä on mukana edistämässä puhevammaisten sekä muiden oppimisessa, ymmärtämisessä ja kommunikoinnissa tukea tarvitsevien ihmisten osallistumista ja yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa.

Tuoreimpana aluevaltauksenaan vapaaehtoistyössä Särkkä on mukana vapaaehtoisena Mahdollisuuksien tori -tapahtumissa ja suunnittelemassa ja ideoimassa Kirjasto Omenassa loppuvuodesta 2013 käynnistynyttä projektia, jossa opastetaan viittä kehitysvammaista henkilöä käyttämään tietokoneita. Ajatuksena on, että koulutuksen jälkeen nämä henkilöt kykenevät omissa ryhmäkodeissaan opastamaan muita asukkaita tietokoneen käytössä. Särkkä on yksi koulutettavista, ja hänen aikomuksensa on myöhemmin toimia oman kotinsa, Huvilinnan Ryhmäkodin atk-tukihenkilönä.

”Vapaaehtoistoiminta on tärkeää, koska koen olevani mukana asioissa”, toteaa Särkkä vaatimattomasti. ”Toisinaan täytyy myös muistaa levätä ja olla vain aivan rauhassa omissa mietteissään kotona”, Särkkä jatkaa.

Työ palkittiin

Tieto poikkeuksellisen aikaansaavasta vapaaehtoistoimijasta ei jäänyt huomaamatta myöskään Espoon Vapaaehtoisverkostolta. Järjestö palkitsi viime vuoden marraskuussa Henrik Särkän vuoden 2013 vapaaehtoisteko -palkinnolla. Palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.

Vapaaehtoisverkosto perusteli Särkän palkitsemista todeten, että Särkkä on vahva espoolainen vaikuttaja ja loistava verkostoituja, tiedon etsijä, aloitteiden tekijä sekä luotettava yhteistyökumppani.

Särkkä on onnellinen saamastaan huomionosoituksesta ja elämä on muutenkin mallillaan. Hän toteaa Power Point -esityksensä avulla olevansa hyvä ruuanlaittaja, siivoaja ja kahvinkeittäjä. Myös ystäviä hänellä on paljon, mutta sen yksi erityisen hyvä ystävä Särkältä vielä puuttuu…

Teksti: Eeva Grönstrand

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Ketju-lehdessä 2/2014.