Hoitajamitoitus asumisyksikössä

Kysymys 

Mikä on säädetty hoitajien määrä päiväsaikaan kehitysvammaisten aikuisten asumisyksikössä asukasta kohti, kun asukkaat ovat ympärivuorokautisesti apua ja ohjausta tarvitsevia? Miten hoitajien lukumäärään voi asukkaan omainen vaikuttaa, jos se vaikuttaa liian pieneltä? Mistä voi kysyä tarkat ohjeet, paljonko hoitajia pitää olla?

Vastaus 

Hei,

Kehitysvammaisten ihmisten asumispalvelujen osalta on tällä hetkellä se tilanne, että asumispalveluyksiköiden hoitajamitoituksesta ei säädetä sitovasti missään. Käytännössä hoitajamitoitus määrittyy asumisyksikössä asuvien henkilöiden avun ja tuen tarpeiden mukaan. Näin ollen henkilöstön määrä erilaisissa asumisyksiköissä vaihtelee suurestikin.

Jotakin osviittaa hoitajamitoitukseen saa Valviran vuosille 2012–2014 laatimasta vammaisten henkilöiden ympärivuorokautisia asumispalveluja koskevasta valtakunnallisesta valvontaohjelmasta. Ko. valvontaohjelman mukaan suositus hoitajamitoitukseksi on 0.5 tilanteessa, jossa asukkaat ovat osan päivää jossain muualla kuin asumisyksikössä (esim. töissä, työ- tai päivätoiminnassa) tai jos asukkailla on paljon henkilökohtaisia avustajia. Muussa tapauksessa hoitajamitoitukseksi suositellaan 0.8, jopa 1.5 tai enemmän. Lisätietoa edellä mainitusta vammaisten henkilöiden ympärivuorokautisia asumispalveluja koskevasta valtakunnallisesta valvontaohjelmasta vuosille 2012–2014 löytyy täältä: https://www.valvira.fi/julkaisut-ja-maaraykset/valvontaohjelmat/sosiaali-_ja_terveydenhuolto/vammaisten_asumispalvelut

Mitä tulee omaisten mahdollisuuksiin vaikuttaa asumisyksiköiden henkilökuntaresurssiin, niin aivan ensi vaiheessa asiasta kannattaa keskustella kyseisen palvelutuottajan kanssa. Jos vaikuttaa siltä, että oman läheisen saama apu ja tuki on tarpeeseen nähden riittämätöntä, kannattaa olla yhteydessä kunnan vammaispalveluihin ja pyytää palvelusuunnitelman tarkistamista. Edelleen, jos tilanne olisi äärimmäisen huolestuttava ja olisi syytä epäillä, että puutteellisen henkilöstöresurssin vuoksi asiakasturvallisuus olisi vaarantunut, voisi asiassa ottaa yhteyttä AVI:in (aluehallintovirasto). AVI valvoo mm. kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon toimialojen toimintaa ja palveluja sekä myöskin yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujentuottajien toimintaa.

Ystävällisin terveisin,

Vernerin toimitus