Huoli hCGb- ja PAPP-A-arvoista

Kysymys 

Täällä kirjoittelee jälleen yksi huolestunut riskiryhmään kuuluva odottaja. Täytän muutaman kuukauden kuluttua 35 vuotta, painoindeksi hieman ylipainon puolella (26). Downin riskiluvuksi tuli 1:172.

NT-ultra tehtiin rv 12+5, sikiön niskaturvotus oli 0,8 mm. Eli siltä osin tilanne on hyvä.

Verikoe otettiin rv 10+5, tulokset ovat seuraavat:

  • hCGb: 124 ng/mL, korjattu MoM 2,26, MoM 2,32
  • PAPP-A: 433 mU/L, korjattu MoM 0,39, MoM 0,40

Käsittääkseni riskiä nosti ikäni ja etenkin nuo veriarvot. Olemme jo käyneet keskustelemassa jatkosta ja odottelemme NIPT-tutkimuksen tuloksia. Veriarvot jäivät kuitenkin vaivaamaan. Kumpi MoM-arvoista on "oikea"? Kuinka "vakavista" heitoista kohdallani on kyse? Tiedän, että molempien arvojen ihannetulos on MoM 1, mutta milloin PAPP-A on hälyttävän matala, milloin hCGb taas hälyttävän korkea? Ilmeisesti etenkin hCBb-arvoni poikkeaa toivotusta? Jos vauvalla on kaikki hyvin, onko syytä murehtia näitä arvoja tulevaisuudessa? Onko riskini esimerkiksi raskausmyrkytykseen tai istukkaongelmiin huomattavasti kohonnut?

Lämmin kiitos tästä kysymyksiä ja vastauksia -palstasta, vastaukset ovat asiallisia ja informatiivisia!

Vastaus 

Veriarvotulokset ovat poikkeavat ”ihanteellisesta” nimenomaan 21-trisomiasuuntaan; eli PAPP-A on matala ja hCG-vb korkeahko. Ja ikäkin nostaa riskiä. Korjattu MoM on oikeampi, painoindeksi huomioitu.

Mitään tarkkaa ”hälytysrajaa” ei ole. 0.4 on matalahko, mutta ehkä alle 0.3 vasta riskit lisääntyvät (jos lisääntyvät) selvemmin. Nimenomaan tuolloin on kyseessä raskausaikaan liittyvät verenpaine, raskausmyrkyts, sikiön pienipainoisuus jne –tyyppiset tapaukset.

HCG-tasoon ei samalla lailla liity erityisiä tekijöitä vielä 2-3 MoM-tasolla. Jossain 5-tasolla tulee arvioida istukan ulkonäköä uä:llä mahdollisten istukkatautien (esim. rypäleraskaus) varalta.

Jos vauva syntyy hyväkuintoisena, hyvin kasvaneena, ei noita veriarvoja todellakaan tarvitse miettiä tulevaisuudessa.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri