Hyvin matala PAPP-A

Kysymys 

Hei,

Olen 25-vuotias ja odotan kolmatta lastani. Aikaisemmissa raskauksissa ei ollut mitään häikkää, mutta tässä Papp-a arvoni oli vain 0,06. Kävin rv 32 asti sikiön kasvun seurannassa ja hän painoi nyt 1700 g. Eli kasvu oli hieman vähäisempää, mutta lääkäri totesi, ettei seurantaa tarvitse jatkaa, koska aikasemmatkin lapseni ovat olleet syntyessään pieniä (esikoinen 3,2 kg ja toinen 2,9 kg).

Mutta itseäni hieman mietityttää, että voiko istukkani lakata vielä toimimasta? Mielestäni oli kummallista lopettaa seuranta nyt, kun hidastumaa selkeästi oli tapahtunut. Kävin rv 28 aikaisemmin ja silloin vauva painoi 1200 g.

Vastaus 

Hei,

Monet yksilölliset ja raskauskohtaiset tekijät vaikuttavat äidin seerumipitoisuuksiin istukan tuottamien hormonien ja vastaavien aineiden osalta. Seerumipitoisuuksilla tiedetään olevan jossain määrin yhteyttä raskauden mahdollisiin riskeihin, mutta ehdotonta ennustavuutta niillä ei kuitenkaan ole.

PAPP-A 0.06MoM on todella matala. Niinpä jotenkin uskoisi, että mikäli se ennustaisi tapauksessasi selvästi huonoa raskauden kulkua, ongelmat olisivat jo ilmaantuneet. Tietysti kasvun hidastuma voi siihen liittyä? Valitettavasti on mahdotonta ottaa kantaa seurannan tarpeellisuuteen, kun ei ole kaikkia osatekijöitä tiedossa ratkaisun tekemiseksi.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri