Kaksosista jatkokysymys (toisella pahat rakenneviat)

Kysymys 

Hei! Kysyin aiemmin kaksosteni tilanteesta (toisella rakenneviat ja voimakas nt) nyt jo ennen vastaustanne mieleemme on tullut uusia tärkeitä kysymyksiä. Np-ultrassa meille sanottiin, että kaksoset ovat ei identtiset sillä heillä on omat istukat sekä vesipussit ym. Mutta sittemmin olen lukenut että näistä huolimatta he voisivat olla identtisetkin. Pitääkö paikkaansa? Voiko näin olla meidän tilanteessa? Että toisen rakenneviat johtuisivat kromosomiviasta ja toisellakin sama vika olisi ilman mitään merkkejä siitä? Yritämme arpoa ottaako LVP vai ei, muutoin se on meille aikalailla turha riskin otto ellei sitten tämän terveen näköisen sikiön kromosomistoa ehdottomasti kannattaisi tutkia.

Toiselle saamme tarvittaessa keskeytysluvan pelkillä ultralöydöksilläkin, siksi punktio tuntuu turhalta. Viimeisimmän ultran mukaan lapsivesi poikkeavalla sikiöllä hyvin vähissä, nestepussi vatsan alueella kasvaa koko ajan, silti sydän vaan jaksaa lyödä. Eli elinmahdollisuutta ei kai ole, kun vesikin tässä vaiheessa melkein loppu. Siksikin puntio tuntuu turhalta. Nyt vain nousi huoli että voiko toinenkin sikiö sairastaa samaan kromosomivikaa (arveltu trisomia 18 tai 13) ilman että se vielä millään lailla näkyy? Kiitos taas jo etukäteen!

Vastaus 

Suurin osa kaksosista, joiden istukat ovat erillään toisistaan ja joilla on nähtävissä 2-kerroksinen sikiökalvopussi (sekä oma vesi- että suonikalvo) ovat epäidenttisiä eli seurausta kahden eri munasolun hedelmöittymisestä. Noin 1/3 kaksosista on identtisiä eli yksi hedelmöittynyt munasolu jakautuu kahtia ja molemmista puoliskoista saa alkunsa sikiö. Osassa tällaisia tapauksia tämä jakautuminen tapahtuu jo muutaman päivän kuluttua hedelmöittymisestä. Tällaisessa tapauksessa (noin 25-30 %:ssa) myös identtinen sikiöpari saa ympärilleen 2-kerroksiset sikiökalvot ja istukat voivat sijaita erillään. Näissä tapauksissa ultraäänellä on mahdoton erottaa identtisiä ja epäidenttisiä kaksosia ellei pystytä näkemään kahta eri sukupuolta olevat sikiöt. Eli näissä harvinaisissa tapauksissa joudutaan tutkimaan kromosomit, jos epäillään (ainakin) toisella olevan poikkeavuus. Jos vaikuttaa siltä, että sairas sikiö luultavasti menehtyy, mutta toinen voi hyvin ja näyttää normaalilta, voisi tilannetta jäädä seuraamaankin vielä jonkun viikon ilman invasiivistä tutkimusta?

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri