Käytöshäiriöisen täysikäisen saattaminen tutkimuksiin

Kysymys 

Hei! Vaikeasti kehitysvammainen, käytösongelmiin taipuvainen poikani täytti 18 vuotta. Hän asuu kotona ja on tilapäishoidossa joka toinen viikko. Ongelma on, että hän "toimii" paremmin muiden ihmisten kuin minun, äidin, kanssa. Pitäisi hoitaa pakolliset lääkäri-, ym käynnit ja ne on äidille painajaista (myös pojalle vaikeita tilanteita, saattaa hermostua ihan totaalisesti, huutaa, kieltäytyy liikkumasta, ym...). Onkohan näihin tilanteisiin mahdollista saada jostain ulkopuolinen saattaja/avustaja, vai mitä voisin asialle tehdä?

Vastaus 

Olisiko poikasi mahdollista saada tilapäishoitopaikastaan saattaja mukaan tarvittaville käynneille, jos käynnit osuisivat tilapäishoitoviikolle? Olisi kuitenkin tärkeää, että saattaja noissa tilanteissa tuntisi poikasi hyvin. Voisitte nostaa asian esiin tilapäishoidon tuottajan kanssa tai toivoa pojan palvelusuunnitelmaa päivitettävän, jolloin voidaan miettiä onko esimerkiksi erillinen saattajapalvelu tarpeen.

On hyvin luonnollista, että kehitysvammainen poikasi osoittaa itsenäistymisen tarvetta läheisilleen kuvailemallasi tavalla. Tämän asian kanssa ei missää tapauksessa kannata jäädä yksin. Poikasi alkaa olla siinä iässä, että voisitte alkaa tehdä suunnitelmia omaan kotiin asettumisesta.