Kehitysvammainen lääketieteellisissä tutkimuksissa

Kysymys 

Hei,

Keskivaikeasti kehitysvammainen on ollut 4kk sitten pään ja kaulan alueen magneettikuvauksessa. Jäin miettimään, onko hänen mahdollista saada myös suolistosairauksien tutkimisen johdosta kolonoskopia ja gastroskopia nukutuksessa?

Onko tämä yleinen käytäntö puhuttaessa vammaisista? Monille pelkästään hammashoito on haastavaa, niin kuinkas sitten muut lääketieteelliset toimenpiteet?

Vastaus 

Hei,

Kannattaa ottaa yhteyttä siihen tahoon/terveydenhuollon yksikköön, jossa tutkimus tai toimenpide on tarkoitus tehdä. Hoitava taho arvioi yksilöllisesti, mitä toimenpiteen suorittamisessa tulee kyseisen potilaan kohdalla huomioida ja miten toimenpide tai tutkimus kannattaa toteuttaa.

Usein kehitysvammainen henkilö pystytään tutkimaan kuten muutkin. Usein tutusta saattajasta on apua tilanteessa. Tärkeää on kertoa henkilölle rauhallisesti ja ajan kanssa, mitä toimenpiteessä tapahtuu ja miten se etenee. Lisäksi tulee huolehtia siitä, että kehitysvammainen henkilö saa selkeät vastaukset mahdollisesti mielessään pyöriviin kysymyksiin.

Varsinaista nukutusta tarvitaan harvoin. Nukutusta pyritään välttämään, sillä sen jälkeen tarvitaan useamman tunnin jälkiseuranta ja nukutukseen liittyy aina omat toimenpideriskinsä. Joskus voidaan käyttää anestesialääkärin ohjeen mukaan esilääkitystä, joka rauhoittaa eikä toimenpiteestä jää juuri muistijälkiä.

Periaatteessa molemmat kysymäsi toimenpiteet on kuitenkin mahdollista tehdä kevyessä nukutuksessa.

Kannattaa katsoa myös kehitysvammalääkärin vastaus aiemmin kysyttyyn kysymykseen gastroskopiasta ja nukutuksesta: http://verneri.net/yleis/gastroskopiatutkimus-nukutuksessa

Ystävällisin terveisin,

Vernerin toimitus