Kehitysvammaisen halu tehdä samoja asioita kuin normaalit ihmiset

Kysymys 

Kysyn seuraavaa asiaa ihan yleisellä tasolla, enkä osoittele sillä ketään tiettyä henkilöä tai perhettä.

Miten tulee toimia, kun kehitysvammainen lapsi tai nuori alkaa huomata, että normaalit/ terveet sisarukset, serkut ja/ tai naapurin lapset ja nuoret osaavat sellaisia asioita, joita hän ei itse osaa, mutta haluaisi osata? Annetaanko kehitysvammaisen kokeilla haluamiaan asioita, vaikka osa niistä olisi hänelle todella vaikeita? Esimerkiksi jos kehitysvammaisella henkilöllä on lisäongelmina vaikea hahmotushäiriö ja lieviä ongelmia tasapainossa, päästetäänkö hänet pyöräilemään sisarusten tai kavereiden kanssa lähikauppaan ostamaan karkkipussi ja limsapullo karkkipäivää varten?

Vastaus 

Hei,
Ehdottomasti kehitysvammaisen nuoren pitää saada ainakin kokeilla samoja asioita kuin kuka tahansa muukin. Turvallisuustekijät on tietenkin otettava huomioon - olisi edesvastuutonta päästää nuori yksin pyörän selkään, jos on selvä vaara, että hän jää auton alle, koska ei hahmota liikenteen kulkua. Asioita pitää aina pohtia yksilöllisesti ja sen mukaan pitää myös toimia.

Nuorelle voi olla kova paikka huomata, ettei pysty tekemään jotakin samaa kuin muut. Siksi korvaavia toimintoja on hyvä keksiä. Jos pyöräily onnistuu, mutta liikenteen hahmottaminen ei, silloin pyöräilyä voi harjoitella paikassa, jossa ei ole liikennettä ja on turvallista. Jotta nuori pääsisi mukaan kaupparetkelle pyörällä, voidaan ajatella, että hänellä olisi jokin toiminta-apuväline käytössään: esimerkiksi kahden henkilön ajettava polkupyörä.
Esimerkiksi pyöräilytoimintavälineisiin voi käydä tutustumassa Tukiliiton sivuilla:

https://www.tukiliitto.fi/malike/kokeile-toimintavalineita/pyorailyyn/

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus