Kehitysviivästymän tutkiminen

Kysymys 

Hei, meillä on kohta kaksivuotias poika, jolla on pieniä synnynnäisiä dysmorfioita (syndaktyliat, kuppimaiset korvat) sekä rakenteellisesti hieman poikkeava sydän, jossa sitkeä rytmihäiriöalttius ja siihen beetasalpaajalääkitys. Pituuskasvu tulee hieman jäljessä, liikkeelle lähdettiin myöhään (ryömimään päästiin yli 1-vuotiaana) ja nyt kävellään horjuvasti tukia pitkin. Hampaat tulevat hitaasti ja myöhässä (kaksi puhjennutta) ja puhe odottaa tuloaan (ei vielä selviä sanoja). Käymme säännöllisesti kardiologilla ja fysioterapiassa sekä neuvolassa kasvuseurannassa. Huolemme on tietysti kova, kun askel askeleen jälkeen kehityksessä tulee viiveitä.

Kysymykseni kuuluukin seuraavasti: kenelle poikamme osalta kuuluisi kokonaiskehityksen tutkiminen? Nyt seuranta on ihanan neuvolatätimme vastuulla, mutta välillä kaipaisimme kokonaisvaltaisempaa otetta. Onko niin, että kehityksen tutkiminen on näin sirpaleista ja satunnaista, kun liikutaan hieman normaalien käyrien ulkopuolella tai rajamailla?

Vastaus 

Hyvät pian 2-vuotiaan pojan vanhemmat,

Kyllä poikanne kuuluu keskussairaalanne lastenneurologin tutkimukseen. Sinne pääsee terveyskeskuslääkärin lähetteellä. Pyytäkää terveydenhoitajaanne toimittamaan asiaa eteenpäin.

Poikanne kehityksen kannalta on tärkeää tutkia hänet kiireestä kantapäähän kokonaistilanteen, ehkäpä ongelmien syynkin selvittämiseksi. Kommunikaatioterapiastakin olisi jo hyötyä.

Terveisin
Maija Wilska
Kehitysvammalääkäri