Mikä auttaisi?

voisitteko laittaa kokemukseen perustuvia neuvoja lapsen väkivaltaiseen käytökseen? Kehitysvammainen lapseni lyö ja potkii. täytyy vältellä tilanteita, vierailuja ja menoja. Lääkitys on ja kaikenlaista palkkiosysteemiä on kokeiltu vaihtelevin tuloksin. lapsen kasvaessa alkaa huolestuttaa miten hänen kanssaan pärjään.

Hei Kristiina,
Minulla on 11v vaikeasti kehitysvammainen tytär,jolla on todella haastava käytös ja on myös aika ajoin agressiivinen. Hän repii hiuksista, lyö ja heittää tavaroilla.Me emme käy kodin ulkopuolella hänen käytöksensä takia juuri missään.Ulkoillaan puistoissa, joissa ei ole muita lapsia jne...hän myös hermostuu muista ihmisistä, hälystä,vieraista äänistä ja ylipäätään tilanteista jotka eivät juuri kyseisellä hetkellä sovi hänelle.Mikä tänään on ok, ei ole sitä huomenna.Koitan pitää arjen aika lailla vakiona,jotta hänelle ei tulisi muutoksista ahdistusta ja raivareita.
Se tarkoittaa koulua ja kotia, ei vieraita eikä vierailuja, eikä harrastuksia.
Kannattaa ottaa päivä kerrallaan ja keskustella lääkärin kanssa onko lääkitykselle mahdollista tehdä jotain ja onko muuten terveys ok.Meillä oli todella huono syksy ja koska hän on puhumaton lapsi, eikä osannut kertoa mistä koskee, niin monen kuukauden kuluttua selvisi, että hänellä oli 2 hammasta juureen asti tulehtuneina.Se päivä, että omat voimat ei enää riitä ja kaikki keinot on tehty on edessä varmaankin joku hoitokoti.Siinä vaiheessa kun lapsen käytös on vaaraksi itselle tai muille niin nämä ovat ne todelliset faktat.
Koita löytää itsellesi joku rentoutumiskeino missä pääsisit hetkeksi muihin ajatuksiin ja mistä itse saisit voimia jaksamiseesi.
Hyvää kevättä sinulle.


















Hei. Väkivaltaiseen käyttäytymiseen voi olla monia syitä. Jos on jokin lääkitys aloitettu niin onko perimmäinen syy selvitetty. Meillä oli tyttärellä raivareita ja toisaalta yksinäisyydestä johtuva jatkuva masennus jonka vuoksi aloitettiin lääkitys. Se auttoi ja nyt olemme tilanteessa jossa tarvitaan kipeästi terapiaa. Minusta pelkkä lääkitys ei koskaan riitä vaan teidän tulisi saada tukea psykologilta ja mahdollisesti toimintaterapeutin arvio voisi olla paikallaan. Tiedän jo sanoessani että ne ovat kiven takana kunnilta mutta siitä kannattaa taistella. Oma jaksaminen on lujilla lapsen pahan olon vuoksi. Minusta aggressiivista käytöstä ei pidä katsoa ja kestää vaan lähteä siitä että se on seurausta jostain pahasta olosta jota hän purkaa ja hakea apua syyhyn.
Voimia yritykseen, olet varmasti hyvä äiti/isä.
Kaikkeen ei ole keinoja, mutta erilaiset terapiat on ihan hyvä apu. Esim. ratsastusterapia: hevosen kanssa kun ei vaan voi olla kuin rauhallinen, ja se on ihan ihmeellistä, mikä vaikutus eläimellä voi olla nimen omaan levottomuuteen tai masennukseen. ja sitten esim. musiikkiterapia on oiva kanava purkaa mahdollisesti sellaisia tunteita, joita ei jostai syystä saa muuten ulos. (kehitysvammahan voi rajoittaa niitäkin taitoja.) Kannattaa kysellä seudun tarjontaa, ja Kelan kauttahan sitä maksusitoumukset haetaan. Ja terapiastahan voi tulla lapselle se ihan ikioma juttu, harrastus, hänelle tärkeä asia.
Lapsellamme (12 v) oli haastavaa käyttäytymistä ja jumittumista erityisen paljon muutama viikko sitten. Saimme Risperdal-lääkityksen ja kaksi hammasta irtosi myös noihin aikoihin. Mielestäni nuo heiluvat hampaat olivat yksi hänen käytökseensä.

Nyt on jonkin aikaa ollut helpompaa, johtuuko lääkkestä vai siitä, että ei ole suurempaa vaivaa? Pari hammasta on vielä irtoamatta. Saa nähdä aiheuttaako nekin ongelmallisia tilanteita.
Voimahali kaikille haastavien lasten kans eläville!
Eliisa

Vastaa viestiin