Kuntouttava päivähoito - puheen kehityksen viivästymä.

Kysymys 

Hei,

lapsella diagnosoitu puheen kehityksen viivästymä, viitteitä verbaliseen dyspraksiaan. Suositeltu kuntoutavaa päivähoitoa, kuntoutusohjausta ja puheterapiaa.

Tähän asti molemmat vanhemmat olleet töissä ja hoitomaksut maksettu normaalisti. Nyt kuitenkin tilanne näyttää siltä, että toinen vanhemmista joutuu lomautetuksi. Hoidossa lapsen ei tarvitsisi muutoin tuolloin lomautusaikana siis olla, mutta kuntoutus näkökulman vuoksi...

Mitkä kriteerit maksuttomaan kuntouttavan päivähoitoon ovat, tuleeko taustalla olla aina kehitysvammadiagnoosi?

Vastaus 

Hei,

Kunnan on järjestettävä kuntouttavaa päivähoitoa asiakkaalle, jos siihen on todettu tarve. Tarvetta arvioidaan aina asiantuntijalähtöisesti, joten käytönnössä katsoen tarvitsette lääkärin lausunnon, jossa tarve henkilön tarve erityishuoltolain nojalla järjestettävälle palvelulle osoitetaan. Laki kehitysvammaisten erityishuollosta on erityislaki, jota sovelletaan silloin, jos henkilölle ei voida järjestää palveluita sosiaalihuoltolain tai vammaispalvelulain (Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista) nojalla.

Koska kuntouttava päivätoiminta on kehitysvammaisten erityishuoltolain nojalla järjestettävä palvelu, on silloin asiakkaalle laadittava myös EHO (erityishuolto-ohjelma). EHO:n laatiminen ei edellytä kehitysvammadiagnoosia, vaan ratkaisevaa on erityishuollon tarve.

Erityishuoltoa ovat kaikki ne palvelut ja tukitoimet, joita henkilö saa kehitysvammalain nojalla. Erityishuoltona saadut palvelut ja niihin liittyvät kuljetukset ovat henkilölle pääsääntöisesti maksuttomia.

Puhuit viestissäsi siitä, että lääkäri oli suositellut kuntoutusohjausta ja puheterapiaa lapsellesi. Olisiko näistä palveluista hyötyä lapsellesi enemmän kuin kuntouttavasta päivähoidosta? Asiakasmaksujen suhteen kunnalla on aina oikeus harkinnanvaraisuuteen - kunta voi suhteuttaa palvelumaksuja asiakkaan maksukykyyn. Näistä palveluista ja asiakasmaksuista kannattaa tiedustella kunnan sosiaalitoimistosta. Ylipäätään lapselle olisi tässä vaiheessa tärkeää tehdä palvelusuunnitelma, jossa hänen palvelutarpeitaan kartoitetaan ja kuntoutus saadaan toimivaksi. Asiat lähtevät etenemään kun olette yhteydessä kunnan vammaispalveluihin.

Lue lisää palveluiden hakemisesta:
http://verneri.net/yleis/kun-haet-palvelua

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus