Kylpyhuoneremontti

Kysymys 

Mistä saisi suunnitteluapua kylppäriremonttiin vammaisen erityistarpeet huomioonottaen?

Vastaus 

Hei,

Jos kylpyhuone remonttia ollaan suunnittelemassa vammaiselle ihmiselle, on hyvä olla yhteydessä oman alueen sosiaalityöntekijään, joka vastaa vammaispalveluista. Jokaisessa kunnassa on omat käytäntönsä ja toimintatapansa, joista sosiaalityöntekijä osaa kertoa. Jos muutostöitä kylpyhuoneeseen tarvitsee vaikeavammainen ihminen, on hänellä oikeus saada tarpeelliset ja välttämättömät muutostyöt ilmaiseksi. Jos vamma on seurausta liikenne- tai työtapaturmasta, tarvittavissa muutostöissä maksajana saattaa olla vakuutusyhtiö. Näissä tilanteissa aina tarvitaan lausunnot muutostöiden tarpeesta ja siksi yhteydenotto sosiaalityöntekijään on myös tärkeää.

Jos vammaisella ihmisellä on oma toimintaterapeutti tai fysioterapeutti, tulee remonttia suunnitella yhdessä heidän kanssaan. He tuntevat sekä asiakkaana olevan vammaisen ihmisen että oman alueensa toimintatavat. Lasten kanssa työskentelevät terapeutit osaavat myös huomioida mahdollisia muutostarpeita, jotka lapsen kasvaessa tulevat tarpeellisiksi ja jotka tulisi hyvissä ajoin etukäteen huomioida.

Helsingissä on Toimiva Koti (Käpyläntie 13), jossa voi kuka tahansa käydä katsomassa ja keskustelemassa kylpyhuoneen (ja koko asunnon) remontissa huomioitavista asioista ja apuvälineistä. Tietoa huomioitavista asioista saa myös netin kautta mm. http://www.esteettomyys.net/. Myös Esteetön rakennus ja ympäristö -suunnitteluoppaassa (Rakennustieto 2007) kerrotaan asioista, joita tulee huomioida kun suunnitellaan tai remontoidaan kylpyhuonetta vammaiselle ihmiselle.

Eri puolella Suomea on korjausneuvojia, jotka auttavat remontin suunnittelussa. He ovat yleensä perehtyneet jonkin tietyn ryhmän tarvitsemiin muutostöihin. Esimerkiksi Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvojat ovat perehtyneet vanhempien ihmisten tarvitsemiin remontteihin. Itä-Suomessa toimiva Esteettömyysyhdistys myy korjausneuvontaa. Yksityisiä palveluntuottajia, jotka myyvät korjausneuvontaa on ainakin Jyväskylässä ET Elämisen Tuki Oy ja Helsingissä on Ote-keskus. Ote-keskuksen apuvälinemyymälänäyttely sijaitsee Hämeentiellä. Sitä, kuinka paljon nämä tahot veloittavat asunnonmuutostyösuunnittelusta, ei minulla ole.

Yleiset ohjeet ja suositukset eivät välttämättä ole parhaita ratkaisuja, koska jokaisella ihmisellä on yksilöllinen toimintakyky ja yksilölliset, omat tarpeet ja toiveet. Remonttia suunnitellessa kaikista tärkein asia onkin, että kyseinen vammainen ihminen on mukana suunnittelemassa muutostöitä.

Terveisin
Merja Marjamäki
projektivastaava
Asiakkaan äänellä -kehittämishanke
Asumispalvelusäätiö ASPA