Lapsen puheen ymmärtäminen

Kysymys 

Hei! Kysyisin 3-vuotiaan kehitysvammaisen lapsen puheen ymmärtämisestä. Mistä voi johtua vai liittyykö se vain yleisesti kehitysvammaan, että lapsi ajoittain tuntuu ymmärtävän puhetta hyvinkin ja tekee ja toimii ohjeiden mukaan ja välillä taas tuntuu ettei ymmärrä edes yhtä sanaa tai ainakin vaikuttaa siltä, ettei edes kuulisi, että hänelle puhutaan? Lapsi ei itse puhu eikä edes toista sanoja - äänteillä "juttelee". Kiitos jälleen kerran!

Vastaus 

Hei

Kiitos hyvästä ja monia lapsiperheitä askarruttavasta kysymyksestä. Valitettavasti kaikki lapset kommunikoivat (niin puheella kuin muutenkin) tuossa iässä varsin valikoivasti. Pieni lapsi kommunikoi ja on vuorovaikutuksessa omista lähtökohdistaan, silloin kun se tuntuu hänestä tärkeältä ja hyödylliseltä. Esimerkiksi aikuisten kehotukset korjata lelut lattialta tai laittaa sukat jalkaan kaikuvat usein kuuroille korville.

Lapsesta, joka ei itse tuota puhetta voi koko puhuttu viestintä tuntua varsin hataralta keinolta saada tietoa ympäristöstä tai kertoa omista jutuista toisille. Yhteisiä hetkiä ja viestien vaihtamista lapsen kanssa kannattaa rakentaa myös muiden kuin ohjaamistilanteiden ympärille, sillä lapsi kokee helposti ohjaamisen vaatimukseksi. "Valikoiva kuulo" ja "vaatimusallergia" ovat lapsiperheissä yleisiä ongelmia. Kommunikointia kannattaa siis suunnata tietoisesti hassutteluun, hellittelyyn, kuvien katsomiseen ja lapsen kanssa leikkimiseen. Tärkeää on myös varmistaa, että puhuessasi hänelle otat häneen katsekontaktin ja teillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, joista voitte jutella ja joita lapsi haluaa ihmetellä kanssasi.

Jos puheen ja kommunikaation ymmärtäminen lapsesi kohdalla huolestuttaa sinua, kannattaa asiasta puhua vielä esimerkiksi puheterapeutin ja vuorovaikutuksen asiantuntijan kanssa.

Anna-Elina Leskelä-Ranta
psykologi, Kehitysvammaliitto