Lapsettomuushoidot ja seerumiseulan kohonnut riski

Kysymys 

Haluaisin tietää, mistä johtuu, kun sanotaan keinoalkuisten raskauksien (ivf/icsi/pas) hälyttävän luomuraskauksia useammin alkuraskauden nt+seerumiseulatutkimuksissa, vaikka trisomioita ei sitten havaitakaan normaalia enemmän? Oulun yliopistossa tehdyssä väitöskirjassa ei edes suositeltu seerumiseulontoja ivf-alkuisiin raskauksiin.

Itselläni on myös ivf-alkuinen raskaus ja S-PAPP-A on alentunut (0,368 MoM) ja S-HCGb-V korkea (2,482) rv 11+2. Riskisuhteeksi sain 1:380 ikäni ollessa 31 ja niskaturvotuksen 1,3 mm. Lapsettomuuslääkärin mielestä lapsivesitutkimus on suositeltava. Tähän olen nyt varannutkin ajan, mutta mikäli ivf-alkuisuus todellakin nostaa seerumiseulasta saatua riskilukua, tuntuu älyttömältä ottaa mitään turhia riskejä keskenmenon suhteen, kun raskauden alun eteenkin on jo nähty melkoisesti vaivaa.

Vastaus 

Ei ole aivan varmaa käsitystä siitä, miksi seerumiseulojen osuvuudet keinoalkuisissa raskauksissa ovat huonommat. Luultavasti mukana on tekijöitä, jotka johtuvat lapsettomuuden perussyistä, mutta ennen kaikkea hoidoista ja niillä alkunsa saaneista alkioista ja mahdollisesti alkion kiinnittymisestä kohtuun tai istukan kehittymisestä.

Tutkimustulokset ovat jonkin verran epäyhteneviä, mutta pääsääntöisesti näyttäisi siltä, että varsinkin bhCG on merkittävästi koholla näissä raskauksissa. Toisaalta on huomattava, että useamman tekijän (seerumi+nt esimerkiksi) seulojen osuvuus on parempi kuin vain jomman kumman yksin. Yhdistetyn seulan "hälytysraja" on 1:250 eli riskisi on pienempi kuin se. Yleisesti kromosomitutkimuksen (istukka/lapsivesi) keskenmenoriskinä pidetään n. ½ %.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri