Lasketun ajan epätarkkuus yhdistetyssä niskaturvotus-seerumiseulassa

Kysymys 

Osallistuin yhdistettyyn niskaturvotus- ja seerumiseulaan raskausviikolla 11+6, ja niskaturvotusultran mukaan raskausviikkoja oli 12+4 eli heittoa viisi päivää. Neuvolalääkäri oli toisella ultralaitteella alle viikkoa aiemmin kuitenkin saanut tuloksen, joka vastasi päivälleen kuukautisten perusteella arvioituja raskausviikkoja, ja tähän lukuun uskon itsekin enemmän, varsinkin kun erilaisen tuloksen saanut kätilö sanoi tuloksen riippuvan paljolti käytössä olevasta laitteesta ja sikiön asennosta. Tietokoneohjelmalla laskettavassa riskiluvussa kuitenkin ilmeisesti raskausviikkojen määrällä on suuri merkitys. Haluaisin tietää, kuinka suuri merkitys sillä on, ja jos ohjelmaan syötetty rv-määrä on viittä päivää "edellä", mihin suuntaan tulos tällöin vääristyy. Jos riski on kohonnut, voiko tulokset pyytää laskemaan uudestaan toisella rv-määrällä? Seerumiarvoja en tiedä vielä, niskaturvotusta ei ollut liikaa (1,3). Myös painokseni merkittiin neuvolassa pari viikkoa aikaisemmin kaikki talvella käyttämäni vaatteet päällä mitattu tulos. Voiko tällainen menetelmä edes olla luotettava, ja miten tulevaa tulosta pitäisi tulkita nämä asiat huomioon ottaen, mahdollisista jatkotutkimuksista päättäessämme?

Vastaus 

Ultraäänitutkimus on aina jossain määrin subjektiivinen tuloksen suhteen, mistä syystä mm. yhdistetty seulonta parantaa seulan luotettavuutta. Mittauksia tehtäessä on aina hyvä tehdä muutama mittaus ja valita sitten "oikeaksi" se, jossa mittausprojekti on paras. Jokaisella mittaajalla on myös oma "käsiala" tehdä mittaus, mikä lisää eri tutkijoiden välistä poikeavuutta tuloksissa. Lisäksi ultraäänilaitteissa olevat ohjelmat voivat poiketa hivenen toisistaan, jolloin samalla mitalla kone antaa yhdestä kahteen päivää eri raskauden keston.

Seulontatulosta laskettaessa huomioidaan sikiön pääperämitta, ei suoraan raskausviikot. Mikä mittaus on lähempänä totuutta, on mahdoton näin arvioida, mutta se ei välttämättä ole se, joka sopii paremmin. 5 pv heitto on sen verran pieni, ettei se vaikuta ratkaisevasti tulokseen. Äidin paino huomioidaan, mikäli se on selvästi ylipainoinen. Vaatteiden vaikutus ei voi olla niin ratkaiseva (kaikki äidit punnitaan neuvolassa vaaatteet päällä).

Kaikki seulonta aiheuttaa aina suurta hämminkiä ja ahdistustakin. Tämä on käynyt hyvin selväksi nyt yhdistelmäseulonnan lisääntyessä. Täysin aukottamaksi sitä ei voida saada. Se on seulonnan luonne ja pitää hyväksyä. Sanan varsinaisessa merkityksessä seulonta ei koskaan ole "luotettava". Sillä pyritään vain löytämään isosta joukosta tapaukset, joissa riski seulottuun asiaan nähden on lisääntynyt tietyn, päätetyn "normaalin" rajan yli. Seula "vuotaa" eli kaikki, joiden pitäisi jäädä kiinni eivät sitä tee ja toisaalta siihen jää kiinni täysin normaaleja tapauksia. Tutkimus (esim. kromosomitutkimus istukasta tai lapsivedestä) on sitten jo eri asia. Jokaisella on varmasti jokin asia, joka ei täsmää aivan millimetrin, gramman, päivän tai vastaavan suhteen sataprosenttisesti. Koska kyseessä on tuhansien seulottavien raskauksien kokonaisuus, ei mitenkään ole resursseja tehdä pienien muutosten perusteella samasta tapauksesta toistuvia laskelmia niin tärkeältä kuin se kyseisen perheen kannalta tuntuukin.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri