Monimuotoinen oppimiskyvyn häiriö ja työllistyminen

Kysymys 

Hei!

Olen 24-vuotias ja minulle todettiin monimuotoinen oppimiskyvyn häiriö F81.3 pari vuotta sitten. Pienestä asti olen kärsinyt puheen viivästymisestä ja matematiikka on aina tuottanut vaikeuksia. Olen yrittänyt työllistyä, mutta yritykseni ovat menneet pieleen oppimisvaikeuden takia.

Kysynkin, että kuinka vakava tämä F81.3 on ja millaiset mahdollisuudet minulla on työelämässä? Kaupassa pärjään muuten, mutta kassatyö tuottaa vaikeuksia ja R-kioskilla en pärjännyt ollenkaan. Neuropsykologi kertoi, ettei minun kannata hakea kaupanalalle, mutta millaisia riskejä on tiedossa jos haenkin sille alalle? Olen aina haaveillut eläintenhoitajan työstä, mutta onko se kannattavaa?

Vastaus 

Hei,

Saamasi diagnoosi F81.3 on tapa ilmaista mahdollisimman lyhyesti numeroilla, että hänellä on vaikeuksia sujuvassa lukemisessa, kirjoittamisessa ja laskemisessa. Se ei ole tauti, joka ihmisellä joko on tai ei ole. Se on luettelo ihmisen ominaisuuksista, jotka tällä kertaa sattuvat olemaan tällaisia.

Näitä diagnooseja tarvitaan siksi, että joskus oppimisen vaikeudet aiheuttavat niin paljon haittaa, että henkilö tarvitsee tukea ja/tai kuntoutusta. Erityisesti silloin, kun näiden järjestämiseen tarvitaan Kelaa, pitää henkilölle kehittää jokin lääketieteellinen diagnoosi. Sen kanssa sitten päästään tekemään tarpeellisia järjestelyjä. Näissä tapauksissa diagnoosi on kuin kulkulupa tietyistä ovista sisään. Ihmisellä voi olla diagnoosi, mutta ihminen ei ole yhtä kuin diagnoosi.

Kaikki oppimisvaikeudet ovat jossakin mielessä vakavia. Aina ne vaikeuttavat elämässä pärjäämistä, eritoten kouluttautumista ja pääsemistä töihin. Koska olet kokeillut jo monenlaista, sinun kannattaa hakea apua TE-toimiston tukipalveluista. Olet 24-vuotias, joten kuulut nuorisotakuun piiriin. Nuorisotakuuseen kuuluu, että sinun kanssasi tehdään työllistymissuunnitelma, joka voi tarkoittaa työkokeilua, työvalmennusta, palkkatuettua työtä tai kouluttautumista uuteen ammattiin.

Siihen, mikä ala tai ammatti kenellekin sopii, emme Verneri.netin neuvonnassa pysty ottamaan kantaa. Nämä ovat niin henkilökohtaisia asioita. Oma motivaatio on kaiken a ja o. Lähde liikkeelle omista vahvuuksistasi, niistä asioista, missä olet hyvä.

Ystävällisin terveisin,

Heikki Seppälä
Psykologi