Päivätoiminnan kesto

Kysymys 

Kunta järjestää toimintakeskuksessa ns. kerhoa 3 päivänä viikossa klo 9-12. Meillä olisi tarve 5 päivään viikossa ja pidemmät ajat. Nuoremme käy nyt ns. 10. luokkaa avustajan kanssa ja ei pärjää ilman avustajaa myöskään jatkossa. Voiko olla, ettei päivätoimintaa saa kuin ko. 3 päivää?

Työssäkäyntini on riippuvaista tyttäreni päivätoiminnasta. Tyttäreni on vaikeavammainen Rett-tyttö. Hän liikkuu ja on sosiaalinen luonne, joka nauttii muiden seurasta. Mielestämme 18-vuotiaan ei ole mielekästä jäädä kotiin avustajan seuraan, vaan olla mukana toiminnassa muiden kanssa vaikka ei työhön pystyisikään. Kotiin emme avustajaa myöskään haluaisi. Asumme pienellä paikkakunnalla. Olen itse tehnyt jo vuosia osittaista työaikaa hoitoasian järjestämiseksi, mutta pikkuhiljaa täytyy ajatella omaa eläkettä ja päästä tekemään täyttä työaikaa.

Vastaus 

Pääsääntönä kehitysvammalaissa on se, että erityishuoltona tulee järjestää henkilön omien tarpeiden mukaan riittävä määrä erityishuollon palveluja.

Eli jos tarve on 5 päivää, se tulisi myös järjestää. Päivätoiminnan osalta laissa ei kuitenkaan ole velvoittavaa säännöstä tuosta tietystä määrästä. Kvl:ssa lukee, että on pyrittävä järjestämään tällaista toimintaa. Mielestäni yksi keino viedä asiaa eteenpäin on valittaa lääninhallitukseen, ettei henkilölle laadittu erityishuolto-ohjelma ole hänen tarpeitaan vastaava, jos päivätoimintaa on vain 3 päivää, kun tarve on 5. Jos erityishuolto-ohjelmaa ei ole ollenkaan laadittu, kannattaa samalla vaatia lääniltä sen laatimista.

On myös mahdollista, että tyttärenne kävisi avustajan kanssa jossakin päivätoimintatiloissa. Näin avustajan ei tarvitsisi tulla kotiin.

Terveisin
Kirsi Mäkinen
lakimies, varatuomari
Kehitysvammaisten Tukiliitto ry