Paljon asiaa (mm. mutismi)

Kysymys 

Millaista on hienomotoriikan ja karkeamotoriikan kuntoutus?

Mistä saisin tietoa mutismista, mm. mikä se on, miten se ilmenee, mistä se johtuu ja kuinka kuntoutetaan?

Vastaus 

Mutismista eli puhumattomuudesta tietoa löytyy mm. kirjasta Lasten- ja nuorisopsykiatria (2004, Duodecim, ISBN 978-951-656-128-1), toimittaneet Irma Moilanen, Eila Räsänen, Tuula Tamminen, Fredrik Almqvist, Kirsti Kumpulainen ja Jorma Piha. Kirjassa on Eila Räsäsen kirjoittama artikkeli valikoivasta puhumattomuudesta.

Ainakin englanninkielistä tietoa on löydettävistä verkosta, esimerkiksi syöttämällä hakupalveluun yksinkertaisesti sana mutism.

Toimintaterapeutti (AMK) Lena Wahlroos kertoo hieno- ja karkeamotorisesta kuntoutuksesta seuraavaa:

Hieno- ja karkeamotorista kuntoutusta tulisi aina edeltää arviointijakso, jossa arvioidaan motoriikan eri osa-alueita. Arviointeja tekevät mm. toimintaterapeutit ja fysioterapeutit yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa. Arviointitulosten pohjalta rakennetaan kuntoutuksen tavoite. Riippuen tuloksista, mietitään minkälaisesta kuntoutuksesta henkilö hyötyisi eniten.

Lääkinnällistä kuntoutusta on mm. fysio- ja toimintaterapia. Lasten kohdalla motoriikan kuntoutuksen perustana on lapsen normaali motorinen kehitys, joka etenee portaittain. Arvioinnin aikana tulee myös viitteitä (lapsesta puhuttaessa) siitä, onko kyse motoriikan kehitysviivästymästä tai motoriikan kehityshäiriöstä. Aikuisen kohdalla kuntoutuksessa voi olla kyseessä vaikkapa menetettyjen taitojen (esimerkiksi aivoverenvuodon jälkeen) harjaannuttaminen ja uusien toimintatapojen etsiminen.

Kannattaa ottaa yhteyttää omaan terveyskeskuksen fysio- ja/tai toimintaterapeuttiin - he pystyvät varmasti neuvomaan asiassa eteenpäin.

Terveisin
Vernerin verkkotoimitus