Puheen ja kielellisen kehityksen määrittämätön viivästymä ja kuntoutusperusteisen päivähoidon maksut

Kysymys 

Lapselleni on suositeltu jo pari vuotta sitten päiväkotihoitoa kielellisen puheen kehityksen viivästymän vuoksi sekä puheterapiaa. Nyt edellisellä osastojaksolla tänä vuonna suositeltiin puheterapia ja päiväkotihoidon lisäksi myös toimintaterapiaa. Lapsi on siirretty perhepäivähoidosta pois juurikin tuen tarpeen vuoksi foniatrian osaston suosituksesta päiväkotihoitoon vuonna 2017.

Nyt olen jäämässä hetkeksi pois työelämästä äitiysloman vuoksi ja päiväkodista suositeltiin hakemaan kuntouttavaa päivähoitoa sekä taksikuljetusta. Päätöstä näistä emme ole vielä saaneet. Lapsi saa Kelan myöntämää vammaistukea.

Nyt minulla olisikin kysymys EHOsta ja maksuperusteisuudesta, kun tuli vastaan tietoa ettei varsinaiseen EHOon tarvitse välttämättä olla kehitysvammadiagnoosia. Kaupungin puolelta kuitenkin sanottiin, että heillä on viimeisin päätösvalta siitä hyväksyvätkö he EHOn tekemisen lapselle ja edellyttävät kehitysvammadiagnoosia EHOn hyväksymiseen. Mikäli EHOn tekemistä ei hyväksytä (tai maksutonta kuntouttavaa päivähoitoa), onko asiasta mahdollisuutta valittaa jonnekin? Mielestäni kaupungin linjaus kehitysvammadiagnoosista ei kulje samassa linjassa lain kanssa.

Vastaus 

Hei,

Tämä on varsin yleinen kysymyksen kohde: Tarvitaanko "lain kehitysvammaisten erityishuollosta" perusteella järjestettävien palveluiden saamiseksi kehitysvammadiagnoosia. Kyseisessä laissa ei kehitysvammadiagnoosin merkityksestä palveluiden saamiseksi säädetä:

"Tässä laissa säädetään erityishuollon antamisesta henkilölle, jonka kehitys tai henkinen toiminta on estynyt tai häiriintynyt synnynnäisen tai kehitysiässä saadun sairauden tai vamman vuoksi ja joka ei muun lain nojalla voi saada tarvitsemiaan palveluja. (20.5.2016/381)"

Käytännössä kuitenkin ko. erityislain nojalla järjestettävien palveluiden saamiseksi kunnat vaativat asiakkaalta kehitysvammadiagnoosia. "Laki kehitysvammaisten erityishuollosta" nimenä on melko määrittelevä jo sinällään. Ehkä tulevaisuudessa kun vammaislait yhdistyvät tilanne tulee muuttumaan.

Kun kysyit siitä, voiko päätöksistä valittaa - kyllä voi.

Voit tutustua valitusprosessiin Verneri.netin asiaa käsittelevältä sivulta:

https://verneri.net/yleis/mihin-palveluista-voi-valittaa

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus