Rajoitetoimenpiteet työ- ja päivätoiminnassa

Kysymys 

Hei,

Voiko rajoittaa asiakasta lähtemästä pois päivätoiminnasta, vaikka tuntia ennen sovittua aikaa? Asiakas ei aina jaksa olla sovittua aikaa. Hän saa työosuusrahaa, eikä työ ole tuottavaa. Haluaa käydä, että on jotakin tekemistä.

Vastaus 

Hei,

Lähtökohtaisesti sosiaalipalvelun, tässä tapauksessa päivätoimintapalvelun, asiakkaana oleminen ja palvelun käyttö on aina vapaaehtoista. Asiakasta ei siis voi pakottaa käyttämään palvelua.

Koska toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista, ei ole myöskään mahdollista rajoittaa asiakasta ja estää häntä poistumasta, jos hän haluaa lähteä sovittua aiemmin. Jotta asiakkaan poistuminen voitaisiin kuvatunkaltaisessa tilanteessa estää, tulisi voida osoittaa, että poistumisen estämisellä estetään jokin erityinen vaaratilanne.

Rajoittamisen sijaan on kuitenkin mahdollista neuvotella ja keskustella asiakkaan kanssa, ja auttaa häntä tekemään päätöksiä asiassa. Jos aikaisempaan poistumisajankohtaan liittyy jotakin erityistä huomioitavaa, voi esim. mahdollisista seuraamuksista keskustella asiakkaan kanssa.

Keskeistä tietysti on, että henkilö viihtyisi ja kokisi päivätoiminnan omalta kannaltaan mielekkääksi ja sitä kautta haluaisi siihen osallistua. Luonnollisesti on huomioitava henkilön jaksaminen. Jos asiakas ei jaksa olla mukana loppuun asti tai hänen vointinsa ei sitä syystä tai toisesta salli, voidaan joustavasti sopia, että hän lopettaa päivätoimintapäivänsä aiemmin tai osallistuu toimintaan vaikkapa vain joinakin arkipäivinä viikossa.

Yleisesti ottaen työ- ja päivätoiminnassa voidaan tarvittaessa käyttää seuraavia rajoitetoimenpiteitä: kiinnipitäminen, aineiden ja esineiden haltuunotto, henkilöntarkastus sekä päivittäisissä toiminnoissa käytettävät rajoittavat välineet ja asusteet. Huomionarvoista on, että kaikkien seuraavien edellytysten tulee aina täyttyä, ennen kuin rajoitetoimenpiteitä voidaan käyttää:

  • henkilö ei kykene tekemään hoitoaan ja huolenpitoaan koskevia ratkaisuja eikä ymmärtämään käyttäytymisensä seurauksia; ja
  • rajoitustoimenpiteen käyttäminen on välttämätöntä hänen terveytensä tai turvallisuutensa taikka muiden terveyden tai turvallisuuden suojaamiseksi taikka merkittävän omaisuusvahingon ehkäisemiseksi; ja
  • muut, lievemmät keinot eivät ole tilanteeseen soveltuvia tai riittäviä.

Jos asiakkaalla on laitospalveluissa tai tehostetun palveluasumisen palveluyksikössä tehty päätös rajoitustoimenpiteiden käytöstä (esim. valvottu liikkuminen, pidempikestoinen poistumisen estäminen tai rajoittavien välineiden tai asusteiden käyttö), voidaan tätä päätöstä toimeenpanna myös työ- ja päivätoiminnassa. Tällöin toimintayksiköllä on kuitenkin oltava käytettävissään riittävä lääketieteen, psykologian ja sosiaalityön asiantuntemus.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus