Suuri pään ympärysmitta

Kysymys 

Hei,

olen synnyttänyt kaksossisarukset 07/07, ja nyt mietityttää, miksi 8 kk neuvolan jälkeen meille määrättiin yllättäen 10 kk neuvola normaalin vuoden sijasta. Käynnin alussa juteltiin, että seuraavaksi nähdään 1 v. -neuvolassa, mutta tämä muuttuikin tarkastusten jälkeen 8 kk -ajaksi.

Poikavauvalla on ollut koko ajan suuri pää, ja aukile on jo melkein kiinni. Kallo on kuvattu liitosten vuoksi noin 6 kk:n ikäisenä, mutta tulos oli ilmeisesti hyvä, kun ei tullut jatkotoimenpiteitä. Poika on nyt 75 cm pitkä ja painaa 9560 g, syntyessään hän oli 47 cm ja 2500 g. Pään ympärys oli syntyessä 32,5 cm ja nyt 46 cm. Onko normaaleissa mitoissa? Pää on oudon muhkurainen takapuolelta, ja otsa on korkea ja leveä. Hänen silmänsä ovat myös etäällä toisistaan, ja kokeilemalla kaksossisaruksen ja pojan suuta sormella huomaa selvästi, että pojalla on syvempi ja jyrkempi kitalaen kaari kuin tytöllä.

Kolme lasta omaavana huomaan tämän erilaisuuden, toisin kuin mieheni, joka ei tahdo ajatella minkään olevan vikana. Lapsella on ollut useita korvatulehduksia, ja hän on ollut rs-viruksen ja munuaistulehduksen vuoksi sairaalahoidossa yhteensä 2 krt. Nyt hänellä on tuubit.

Kun katselee netistä, löytyy vaikka mitä syndroomia, jotka sopisivat pojallemme (esim. Sotos), ja olisi mukava kuulla, miksi nimenomaan kasvukehitystä pitää seurata erillisellä käynnillä juuri meidän poikamme kohdalla. Onko siis aihetta huoleen?

Vastaus 

Hyvä Sotos-oireyhtymää epäilevä äiti,

Poikanne on tosiaan kasvanut vauhdikkaasti pienten syntymämittojen jälkeen, mihin on saattanut vaikuttaa kaksoisraskaus. Nyt pituus ja päänympärys ovat kuitenkin jokseenkin tasapainossa toisiinsa nähden – kahdeksan kuukauden keskiarvojen yläpuolella, mutta eivät vielä aivan epätavallisesti.

Olette todella löytänyt Sotosin oireyhtymään sopivia piirteitä, mutta esimerkiksi pään muhkuraisuus johtunee ulkoisista olosuhteista. On hyvä, että neuvolassanne osataan huomioida kehityksen poikkeavuus ja paneudutaan asiaan. Jos muu kehitys (motoriikka ja kommunikaatio) alkaa jäädä jälkeen normaalista, lapsi osataan sieltä lähettää asiantuntijoiden tutkimukseen ja kuntoutus parhaan tuloksen saavuttamiseksi päästään aloittamaan ajoissa.

Ymmärrän hyvin, että odottaminen on vaikeaa. Parasta on kuitenkin antaa lapselle rakkautta ja virikkeitä; aivan kuin kaksoissisarellekin, joka on arvokas esikuva, jos veljen kehitys alkaa jäädä sisaresta jälkeen.

Terveisin
Maija Wilska
Kehitysvammalääkäri