Todellisuudentajun sekoittuminen mielikuvitukseen

Kysymys 

Kehitysvammaisen mielikuvitus sekoittuu jatkuvasti esim keskustellessa jolloin hän voi pelätä vaikka satuhahmon tulevan sängyn alta vaikka tietää ettei sitä ole olemassa. Myös esim. Avaruusolennot, sieppaajat, naapurin koiran ja muiden ulkopuolisten läsnäolo sää hänet yhdistämään nämä keskenään mihin vain kuten naapurin koira onkin avaruuslento joka sieppaa hänet. Muutenkin paljon pelkoja. Ikää jo parisenkymmentä vuotta. Mistä voi olla kyse?

Vastaus 
Hei,
Kehitysvammaisilla henkilöille on tyypillistä heikko keskittymiskyky ja vilkas mielikuvitus. Työmuisti voi olla lyhyt ja keskittyminen voi olla heikkoa. Nämä asiat voivat tehdä mainitsemiesi asioiden ymmärtämisestä haastavaa; mielikuvitus ja todellisuus sekoittuvat nuoren päässä kun ei ole selvää käsitystä, mikä on totta ja mikä ei.
Kun asioista jutellaan, olisi keskustelun tueksi hyvä ottaa mukaan kommunikoinnin apuvälineitä. Niitä voi olla esimerkiksi keskustelumatto, kuvasymbolit ja pikapiirtäminen. Voit lukea lisää kommunikoinnin apuvälineistä papunetin sivuilta.
Jos pelot ja harhat alkavat olemaan sellaisia, että niistä ei pääse ohi ja ne haittaavat henkilön arkea merkittävästi, silloin pitää miettiä, onko taustalla jotakin psyykkistä. Tällöin on tarpeen kääntyä kotikunnan mielenterveyspalvelujen puoleen.
Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus