Kilpailutus

Nyt on kovasti esillä kilpailutus. Se tarkoittaa sitä, että asumispalvelut järjestävä kunta kilpailuttaa asumisyksikössä olevat asumisen palvelut. Kunta ostaa palvelut sieltä, mistä saa ne halvimmalla.

Minä ja monet kehitysvamma-alan järjestöt emme pidä kilpailutuksesta, koska se voi heikentää asumispalvelujen laatua. Palvelujen heikkenemisestä voi seurata monia asioita.

Jos esimerkiksi nyt käytät päivässä viisi vaippaa, voi niiden määrä vähentyä kahdella. Tai jos nyt käyt wc:ssä päivässä neljä kertaa, sekin voi vähentyä kahdella kerralla.

Kilpailutus voi tarkoittaa myös sitä, että minun epilepsiaa ei hoideta kunnolla tai puhevammainen ei saa tukea kommunikointiin.

Myös henkilökohtaisen avustajan tuntimäärä voi vähentyä. Jos sinä saat nyt avustajan apua 30 tuntia kuukaudessa, voi se vähentyä 15 tuntiin. Laki kuitenkin sanoo, että henkilökohtaista apua pitäisi saada päivittäisiin välttämättömiin toimintoihin kuten asumiseen, työhän tai opiskeluun. Ja sen lisäksi vielä vapaa-aikaan. 15 tuntia ei riitä ollenkaan.

Kun minä lähden reissuun, valitsen itse matkakohteeni. Etsin edullisen kohteen ja hotellin. Tai jos koen, että toinen ruokakauppa on kallis, voin vaihtaa edullisempaan ruokakauppaan. Mutta mielelläni en anna kunnan kilpailuttaa minun asumispalveluja, jos asumispalvelujen laatu kärsii, ja kun minä en ole osallinen siinä.

Jos ajattelen rahaa, voisin vaihtaa työmatkat junasta Onnibussiin. En kuitenkaan vaihda, koska junien aikataulut sopivat paremmin minun palaverien aikatauluihin.

Jos minä asun asumisyksikössä ja minun käytössä on esimerkiksi 10 rullaa wc-paperia kuukaudessa, en yhtään tykkää jos rullien määrä vähenee neljään tai viiteen rullaan kuukaudessa. Tätä kilpailutus voi saada aikaan.

Asumisen laatu on minulle hyvin tärkeä asia. Eikä se saa kärsiä kilpailutuksen vuoksi.

Kommentit

Kirjoittanut
29.8.2017 klo 18:31
Olet ottanut hyviä esimerkkejä niistä asioista, joihin hankintakilpailutus voi vaikuttaa. Kiitos Tommi!
Kirjoittanut Suvi
29.8.2017 klo 18:49
Avustajatunteja vapaa-aikaan pitää antaa väh. 30 tuntia kuukaudessa. Muuhun toimintaan tarvittava määrä.
Kirjoittanut Markku
29.8.2017 klo 19:11
Hyvin olet Tommi avannut palvelutoiminnan ns. Tehostamisen konsteja. Näitähän kilpailutuksin haeskellaan.
Kirjoittanut
30.8.2017 klo 07:49
Tommiiii ! Hienoa Tommi ja nyt härkää sarvista . Olet asian ytimessä Veijo
Kirjoittanut Lauri
30.8.2017 klo 08:43
Hyvin tuot esille kilpailutuksen mahdollisia vaikutuksia, hyvä kirjoitus!
Kirjoittanut
30.8.2017 klo 13:43
Mielestäni kilpailutuksessa ei voida vain todeta, että kaikki huononee ja eikä mitään saa. Omassa kunnassani eivät yllä olevat blogin tekstit pidä millään tavalla paikkansa, mikään palvelu tai hoito ei asumispalvelujen kilpailutuksen takia heikentynyt. Päinvastoin asumisen laatu parani uusien tilojen myötä - kuka ei haluaisi asua uusissa, vammaisille rakennetuissa, esteettömissä tiloissa? Ainoa ikävä asia - ja erittäin merkittävä asia - oli se, että asiakkaat joutuivat muuttamaan. On harmi, että jos jossakin vaippojen määrät on karsittu kilpailutuksen takia, siitä kärsivät kaikki kunnat ja sillä teilataan kakki.
Kirjoittanut Ilkka Jokinen, Vaalijala
31.8.2017 klo 08:05
Kiitos Tommille. Viime aikoina on puhuttu paljon valinnanvapaudesta ja palveluseteleistä lähitulevaisuudessa. Siitä huolimatta edelleen järjestetään kilpailutuksia, joissa asiaa ei ole huomioitu. Kaiken lähtökohtana pitäisi olla asiakkaan palvelutarpeet. Kilpailutuksilla niitä ei selvitetä.
Kirjoittanut tarja
31.8.2017 klo 08:23
Hienoa Tommi, että olet avannut keskustelun asumisen kilpailuttamisesta, sehän on koti.
Kirjoittanut Tämä on totuus.
2.9.2017 klo 15:57
Kilpailutus on huono asia, koska siinä ei ajatella ollenkaan vammaisten elämänlaatua. Asiasta päättävät eivät välitä, vaikka vammaisten elämänlaatu kärsii ja on huonoa, kunhan vain säästetään rahaa.
Kirjoittanut Tuija Laine
26.9.2017 klo 13:14
Kiitos Tommi - kuvasit hyvin kilpailutuksesta aiheutuvia ongelmia ja todellakaan kenenkään koti eikä elämä saa olla myytävänä. Terveisin Rovaniemeltä, Tuija

Kommentoi

Jos haluat kertoa mielipiteesi kirjoituksesta, kirjoita se kommentti-kenttään ja paina lähetä-nappia.

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.