Arkipäivän tietoturva

Selko-e-projekti on koonnut ohjeet, joiden avulla tietokoneen käyttö on helpompaa ja turvallisempaa.

Arkipäivän tietoturvaNäitä ohjeita noudattamalla voit parantaa tietokoneesi ja tietojesi turvallisuutta. Ohjeet koskevat tietokoneita, joista on yhteys Internetiin.

  1. Varmuuskopioi tietosi talteen ennen kuin vahinko sattuu.  Suurin osa tietojen häviämisestä johtuu ihmisestä. Olet itse suurin tietoturvariski.
  2. Älä klikkaa hiirellä mitään sellaista Ok-nappia, minkä tarkoitusta et tiedä. Mieti ennen kuin klikkaat myös sähköpostia lähettäessäsi. Jos kirjoitat väärin sähköpostiosoitteen, viestisi päätyy väärälle vastaanottajalle.
  3. Tuhoa tuntemattomat vieraskieliset sähköpostiviestit heti. Älä myöskään klikkaa viesteissä olevia linkkejä.
  4. Älä avaa (klikkaa) hiirellä tuntemattomia tai vieraskielisiä sähköpostin liitetiedostoja.
  5. Älä lähetä turhia liitetiedostoja. Vältä turhaa liikennettä ja mieti, missä liitteesi avataan ja minne se lopulta päätyy.
  6. Hanki tietokoneeseen virustorjuntaohjelma. Virustorjuntaohjelma valvoo tietokonetta ja estää virusten toiminnan. Virustorjuntaohjelman tiedot pitää päivittää säännöllisesti.  Virustorjuntaohjelman päivityksessä koneeseen siirretään tiedot uusista tietokoneviruksista, joiden toiminta koneessa täytyy estää. Tarkista, että virustorjuntaohjelmassasi on automaattinen päivitys käytössä, jolloin ohjelma hoitaa itse päivityksen aina, kun internet-yhteys avataan.
  7. Päivitä tietokoneesi käyttöjärjestelmä säännöllisesti. Varsinkin Windows-käyttöjärjestelmä on päivitettävä säännöllisesti, sillä useimmat tietokoneita saastuttavat virukset on tehty hyökkäämään juuri Windows-koneisiin. Tietoturvauhat koskevat myös muita käyttöjärjestelmiä, joita täytyy myös päivittää.
  8. Asenna palomuuriohjelma. Palomuuriohjelma tai -laite suojaa tietokoneesi internet-yhteyden kautta tulevilta hyökkäyksiltä. Palomuuri pitää tietosi piilossa luvattomilta katselijoilta.
  9. Säädä tietoturva-asetukset kuntoon! Ohjelmien tietoturvaominaisuudet ovat hyödyttömiä, jos ne eivät ole päällä tai säädetty oikein. Säädettäviä tietoturvaominaisuuksia löytyy käyttöjärjestelmästä, selaimesta, virustorjuntaohjelmasta, palomuurista ja sähköpostiohjelmasta.
  10. Älä hätäänny! Jos et tiedä, mitä pitäisi tehdä, kysy neuvoa kaverilta tai liikkeestä, josta koneesi hankit.

Teksti: Veijo Nikkanen, Leija-lehti