3. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen ja naisten aseman parantaminen

Kuvaajat: Frederic Raevens ja Max Havelaar 2007, Reilu kauppaNaiset ja miehet ovat yhtä arvokkaita. Varsinkin ennen miesten asema oli usein parempi kuin naisten. Siksi yleensä aina puhutaan naisten aseman parantamisesta, koska oletus on, että miehillä asiat ovat ainakin yhtä hyvin kuin naisilla.

Useissa kehitysmaissa naiset ja miehet ovat vielä nykyäänkin epätasa-arvoisessa asemassa. Epätasa-arvo näkyy esimerkiksi siinä, miten tytöt pääsevät kouluun tai voivat käydä töissä kodin ulkopuolella. Monissa maissa miespuoliset sukulaiset saavat päättää monia asioita tytön ja naisen elämässä.

Vammaisuus lisää epätasa-arvoa

Vammaiset tytöt ja naiset ovat usein kehitysmaissa erittäin huonossa asemassa. Heitä siis kohdellaan huonosti sekä sukupuolensa että vammansa takia.

Suomalaiset vammaisjärjestöt auttavat kehitysmaiden vammaisia ohjelmalla, jonka nimi on vammaiskumppanuus. Esimerkiksi Kehitysvammaliitto on tehnyt
kehitysyhteistyötä Afrikassa. Nyt Kehitysvammaliitolla on menossa hanke Sambiassa, joka on maa eteläisessä Afrikassa.

Tavoite on auttaa kehitysvammaisia tyttöjä ja naisia niin, että he voivat paremmin osallistua yhteiskunnan toimintaan ja saada töitä. Kehitysvammaliitto on ollut mukana esimerkiksi kehittämässä
kehitysvammaisten ihmisten ammatillista koulutusta Sambiassa.

Voit lukea lisää tietoa suomalaisten vammaisjärjestöjen toiminnasta kehitysmaissa osoitteessa www.vammaiskumppanuus.fi. Saat selkokieliset sivut näkyviin, kun valitset sivun ylälaidasta selkokieliset sivut.

Miksi naiset ja tytöt?

Kuvaaja DidierGentilhomme 2006, Reilu kauppaYK keskittyy nyt erityisesti tyttöjen ja naisten koulutukseen. Hyvä koulutus tarkoittaa parempaa työpaikkaa, enemmän tuloja perheelle sekä mahdollisuutta vaikuttaa yhteiskunnan asioihin paremmin.

Tavoite on, että kouluissa on yhtä paljon tyttöjä ja poikia.  Tavoite on hyvällä mallilla peruskoulussa eli kun lapset ovat pieniä. Jos puhutaan toisen asteen koulutuksesta tai korkeakouluista, useissa maissa opiskelijoina on miehiä selvästi enemmän kuin naisia.

Naisten aseman parantaminen on tärkeää. On huomattu, että naisten aseman parantaminen vaikuttaa moniin asioihin.  Näitä asioita ovat esimerkiksi köyhyyden, nälän ja lasten kuolleisuuden väheneminen.

Teksti: Eliisa Uotila ja Suomen YK-liitto. Kuvat: Reilu kauppa