Äidin raskausaikana sairastamat infektiosairaudet

On melko tavallista, että äiti sairastaa flunssan alkuraskaudessa. Jos kuume nousee 38 asteeseen tai yli, suositellaan kuumetta alentavaa lääkettä, ensisijaisesti parasetamolia. Influenssarokote on mahdollista ottaa raskausaikana ja sitä suositellaan riskiryhmille, kuten astmaatikoille ja diabeetikoille.

Parvovirus

Parvorokko aiheuttaa usein lievän flunssan kaltaisen taudin, johon saattaa liittyä ihottumaa ja nivelkipuja. Raskauden aikana sairastettu parvovirusinfektio voi levitä sikiöön ja aiheuttaa keskenmenon tai sikiön anemian, joka voi johtaa sikiökuolemaan.

Raskaana olevan on syytä välttää lähikontaktia, jos tautia epäillään, ja esimerkiksi päiväkodin raskaana oleva työntekijä tulisi siirtää toisiin työtehtäviin epidemian ajaksi. Jos raskaana olevan parvovirusinfektio on varmennettu verikokeilla, neuvola lähettää äidin äitiyspoliklinikalle ultraääniseurantaan.

Toistetuilla ultraäänitutkimuksilla seurataan sikiön vointia ja mahdollista anemian seurauksena kehittyvää turvotusta. Joissain tilanteissa sikiölle voidaan joutua siirtämään punasoluja. Nämä tilanteet ovat onneksi harvinaisia, ja valtaosassa tapauksista raskaus jatkuu normaalisti.

Vesirokko

Valtaosa (95-98 prosenttia) aikuisväestöstä on sairastanut lapsuudessa vesirokon, josta seuraa elinikäinen suoja. Ensimmäisen raskauspuoliskon aikana sairastettu vesirokko voi aiheuttaa synnynnäisen vesirokko-oireyhtymän tai keskenmenon. Riski on kuitenkin hyvin pieni. Synnytysajankohtana sairastettu vesirokko voi aiheuttaa vastasyntyneelle vaikean, henkeä uhkaavan yleistyneen vesirokon.

Sytomegalovirus

Raskaudenaikainen sytomegalovirusinfektio voi aiheuttaa sikiön kehityshäiriön, johon usein liittyy henkisen kehityksen hidastuminen. Sytomegalovirus tarttuu eritteiden (sylki, virtsa) tai verensiirron välityksellä.

Raskauden aikana sytomegalovirustartunnalle voivat altistua esimerkiksi erityishoitolaitoksissa työskentelevät, jos läheinen hoitokontakti virusta erittävään lapseen on välttämätön. Yleensä hyvän hygienian noudattaminen (käsien pesu, eritteille altistumisen välttäminen) on riittävä tartunnan ehkäisytoimenpide.

Tietoa puhelinpalvelusta

Lääkkeiden, sairastetun taudin tai rokotuksen vaikutuksista raskauteen tai hedelmällisyyteen voi kysyä HUSin Teratologisesta tietopalvelusta. Siellä työskentelevät terveydenhoitajat ja lääkärit ovat erikoistuneet kaikkiin sikiötä mahdollisesti vaarantaviin ulkoisiin tekijöihin. Teratologinen palvelu vastaa asiantuntevasti kysymykseesi: p. (09) 4717 6500 arkisin klo 9-12.

Lisätietoa