Alkoholin liikakäyttön tunnistaminen

Suurin osa ihmisistä juo alkoholia kohtuullisesti. Kohtuullista on sellainen alkoholinkäyttö, joka ei ole terveydelle haitallista. Kohtuullisena pidetään terveillä miehillä enintään kolmea lasillista tai annosta päivässä, naisilla kahta lasillista päivässä. Yksi annos on esimerkiksi pullo keskiolutta, lasi mietoa viiniä tai 4 cl konjakkia. Turvallisen käytön ylärajaa ei voida kuitenkaan määrittää tarkasti.

Maksa polttaa alkoholia tasaiseen tahtiin - noin gramman tunnissa jokaista kymmentä painokiloa kohti. Saunominen, liikunta tai kahvin juominen eivät nopeuta palamista. Vaikka kaikkia alkoholin vaikutuksia ei tuntisikaan selvästi, elimistö polttaa alkoholia pitkään juomisen jälkeen.

Alkoholinkäytön riskirajoista annetut suositukset korostavat, että yli yhden promillen humala on raja, jota ei kannata ylittää. Yli yhden promillen humalassa tapaturmien riski kasvaa jyrkästi.

Lähellä olevat ihmiset huolestuvat

Usein lähipiiri on ensimmäisenä huolissaan henkilön liiallisesta alkoholin käytöstä. Liikakäyttö voi näkyä henkilön muuttuneessa käyttäytymisessä. Hän ehkä haluaa viettää enemmän aikaa yksin tai turvautuu valheisiin, jotta voisi juoda rauhassa. Alkoholi alkaa määrätä elämää. Henkilö etsii ja suunnittelee tilanteita, joissa voisi juoda alkoholia. Hänen ajatuksensa pyörivät yhä useammin alkoholissa. Muut asiat kuten ihmissuhteet, työ ja harrastukset, eivät ole enää niin merkityksellisiä elämässä, vaan ne ovat alisteisia juomiselle.

Jos henkilö ei saa alkoholia, hän tulee ärtyneeksi ja huonotuuliseksi. Alkoholiin on näin syntynyt riippuvuus. Jos henkilö on juonut pitkään, alkoholi ei enää rentouta ja tuo mielihyvää. Usein tässä vaiheessa henkilölle on voinut kehittyä liiallisen juomisen myötä erilaisia terveydellisiä ongelmia, kuten sydämen rytmihäiriö tai kohonnut verenpaine.

Ongelma on todellinen, kun henkilö ei pääse alkoholista eroon vaikka haluaisi. Joillekin muutaman oluen ostaminen johtaa ratkeamiseen. Jos olet huolestunut omasta tai läheisesi juomisesta, alkoholin käyttöä voi mitata selkokielisellä testillä. Testissä on seuraavanlaisia kysymyksiä:

  1. Kuinka usein juon?
  2. Kuinka paljon juon kerralla?
  3. Kuinka usein en pysty lopettamaan juomista?
  4. Kuinka usein juon seuraavana päivänä, jotta olo helpottuisi?
  5. Kuinka usein en muista mitä edellisenä iltana on tapahtunut?
  6. Oletko loukannut tai satuttanut itsesi humalassa?
  7. Ovatko läheisesi huolissaan alkoholin käytöstäsi?

Päihdelinkistä löytyy laajempia testejä, jotka eivät ole selkokielisiä, mutta joita voidaan käyttää yhdessä esimerkiksi ohjaajan kanssa.

Teksti: toimittaja Hanna Hyväri ja verkkotoimittaja Niina Sillanpää, Kehitysvammaliitto

Lisätietoa