Lääkkeet raskausaikana
Raskaus alkaa yleensä puolen vuoden sisällä ehkäisyn poisjättämisestä. Monesta tekijästä johtuen aikaa voi kulua enemmänkin. Toisaalta raskaus voi alkaa välittömästi, joskus jopa ehkäisyn aikana. Nainen ei siten aina välttämättä tule edes ajatelleeksi raskauden mahdollisuutta.
Raskaustestit ovat nykyään herkkiä ja osoittavat raskauden jo kuukautisten poisjäämisen ajankohtana. Usein kuitenkin voi mennä viikko pari ennen kuin äiti huomaa raskauden alkaneen. Munasolu irtoaa keskimäärin kuukautiskierron puolivälissä, noin kaksi viikkoa edellisten kuukautisten alkamisesta. Hedelmöittynyt munasolu kulkeutuu kohtuun, jossa se kiinnittyy kohdun seinämään. Alkion kiinnittyessä alkaa muodostua myös istukka, joka mahdollistaa ravintoaineiden kulun äidiltä sikiöön. Kuukautisten jäätyä pois alkaa sikiön elinten erilaistuminen ja kehitys.
Tätä taustaa vasten on tavallista, että äiti käyttää lääkkeitä tietämättä vielä raskaudestaan. Kuitenkin alkuraskaus on kriittinen ajankohta sikiön kehityksen kannalta. Onneksi vain harvan lääkkeen tiedetään olevan raskauden ja sikiön kannalta selkeästi haitallisia.
Keskustele aina lääkärin kanssa
Uuden lääkityksen aloittamisen yhteydessä kannattaa aina keskustella oman lääkärin kanssa lääkityksen vaikutuksesta mahdolliseen raskauteen. Hyvä periaate on pyrkiä välttämään turhaa lääkitystä. Toisaalta lääkityksen jatkaminen on tärkeätä monen kroonisen sairauden hoidossa, kuten astman, diabeteksen ja epilepsian, sekä monen psyykkisen sairauden yhteydessä.
Näissäkin tilanteissa lääkityksen tarkistaminen jo raskauden suunnitteluvaiheessa on tärkeää. Tähän mennessä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että parasetamol on turvallinen särkylääke myös odottaville äideille.
Lääkkeiden, sairastetun taudin tai rokotuksen vaikutuksista raskauteen tai hedelmällisyyteen voi kysyä HUSin Teratologisesta tietopalvelusta.
Viimeksi päivitetty 31.08.2022