Liikunta ja lepo
Säännöllinen liikunta on suositeltavaa koko raskauden ajan. Alkuraskaudessa kaikki liikuntamuodot ovat sallittuja. Raskauden edetessä on hyvä välttää lajeja, joissa esiintyy äkkinäisiä ja voimakkaita liikkeitä. Kävelyä, hölkkää ja uintia voi harrastaa raskauden loppuun saakka. Muita hyviä lajeja ovat jooga, rentoutus, vesijumppa ja kuntosaliharjoittelu. Jos epäilee jonkin lajin sopivuutta raskaana olevalle, asiasta kannattaa kysyä neuvolasta.
Tavanomainen liikunta ei ole vaaraksi terveelle äidille ja sikiölle. Liikunta on tärkeää muun muassa suolen toiminnan kannalta. Jos liikunta tuntuu hankalalta, voivat tukiliivit auttaa keskiraskaudesta eteenpäin. Liivit voivat helpottaa oloa muutenkin. Neuvoja voi kysyä myös oman kunnan fysioterapeutilta.
Lantiopohjan lihakset
Lantiopohjan lihasten kunto on naisen hyvinvoinnille tärkeää. Lantiopohjan lihakset ovat tärkeä lihasryhmä, joka tukee ja kannattaa lantion elimiä, erityisesti virtsarakkoa, virtsaputkea, kohtua, emätintä ja peräsuolta. Lihaksia saattavat heikentää muun muassa raskaus, synnytys, yleiskuntoa heikentävä istumatyö ja ylipaino. Ohjeet lantiopohjalihasten kunnon parantamiseksi saa neuvolasta.
Lepo
Riittävä lepo on raskauden aikana tärkeää. Raskauden edetessä levon tarve lisääntyy. Katkonaiset yöunet myös väsyttävät. Jos uni häiriintyy jatkuvasti, se voi aiheuttaa masennusta. Mielialojen vaihtelu ja epävarmuus tulevaisuudesta voivat myös aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. Odottava äiti voi myös olla normaalia itkuherkempi. Kaikki nämä ovat luonnollisia olotiloja raskauden aikana, ja niihin saa helpotusta keskustelemalla asioista neuvolassa ja läheisten ihmisten kanssa. Halutessa voi ottaa yhteyttä myös oman kunnan psykologiin.
Viimeksi päivitetty 25.07.2014