Mopomies kädet rasvassa

Juha Sipilä on niin innoissaan työstään mopojen huoltajana, ettei malttaisi millään lähteä kotiin työpäivän päätyttyä.

Yleinen Pohjarakennus Oy:n konehallissa Vantaalla on menossa täysi tohina. Juha Sipilä työskentelee tarmokkaasti huoltoon tuodun mopon kimpussa. Renkaiden lisäksi moposta on vaihdettava myös öljyt ja tarkistettava, että kulkupeli on kaikin puolin muutoinkin ajokunnossa. Juha on silminnähden kiinnostunut työstään ja näyttää vähintääkin ammattilaiselta sinisessä työhaalarissaan ja kädet aivan mustana moottoriöljystä. Mopojen huollon lisäksi Juhan tehtäviin kuuluu monia muitakin korjauspajalla eteen tulevia avustavia töitä.

Kesäkuun alusta työt aloittaneella Juhalla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus ja töitä nuorimies paiskii kolmena päivänä viikossa viiden tunnin ajan. Palkkaa Juha saa työstään viisi euroa tunnissa. Tämän lisäksi hänellä on eläke.

Talotekniikan perustutkinnon Perttulan erityisammattikoulussa suorittanut Juha ei tee nykyisessä työssään koulutustaan vastaavia tehtäviä, mutta toisaalta kiinnostus alaan sekä selkeät tekniset taipumukset ovat korvanneet koulutuksen puutteita.

"Voin suositella"

Kolohongan toimintakeskuksen ohjaaja Petri Eskola kävi aluksi Juhan apuna useita kertoja viikossa, mutta nyttemmin enää vain kerran viikossa. Sitä mukaa kun työt alkavat sujua rutiinilla, käyntikerrat harvenevat entisestään esimerkiksi yhteen vierailuun kuukaudessa.

"Tärkeintä on, että Juha viihtyy tässä työssä erittäin hyvin. Hän on omaksunut tähän mennessä kaikki hänelle opetetut työtehtävät ongelmitta", Eskola toteaa.

Myös yrityksen johtaja Mika Harju yhtyy Eskolan näkemykseen.

"Juha on tehnyt työnsä huomattavasti paremmin kuin osasimme aluksi odottaa, ja hänen opastamiseensa on kulunut hyvin paljon vähemmän aikaa kuin aluksi arvelimme. Voin omasta kokemuksesta suositella muillekin työnantajille kehitysvammaisen työntekijän palkkaamista", Harju sanoo.

Isojen koneiden ratissa

Juha Sipilä palkattiin Yleinen Pohjarakennus Oy:n palvelukseen Yhteisvastuukeräyksen kirjekampanjan ansioista, jonka tarkoituksena on löytää kehitysvammaisille työntekijöille oikeita työpaikkoja avotyösuhteitten sijaan.

"Mielestäni sivistyneen yhteiskunnan erottaa sivistymättömästä ensiksikin siinä, kuinka ne huolehtivat vähempiosaisistaan ja toiseksi myös WC-käyttäytymisestä. Näistä jälkimmäinen meillä on mielestäni jo hallinnassa ja siksi päätimme terävöittää ensimmäistä kohtaa", vitsailee Harju kertoessaan syitä Juhan palkkaukseen.

Yrityksessä on yhteensä työntekijöitä parisenkymmentä ja Juha on otettu työyhteisöön vastaan erittäin lämpimästi. Juha on niin innoissaan työstään, että ei malttaisi millään lähteä kotiin jo kahdelta, jolloin hänen työaikansa päättyy. Monesti työpäivä saattaa huomaamatta lipsahtaa neljäänkin saakka. Myös kesälomalla ollessaan Juha odotti maltittomasti työhön pääsyä.

Aluksi Juhan oli tarkoitus tehdä myös avustavia konttoritöitä, mutta koska työt korjauspajan puolella sujuivat niin hyvin, niiden määrää lisättiin ja paperien pyöritys sai jäädä. Juha on opetellut jopa ajamaan trukkia yrityksen suljetulla piha-alueella. Lähiaikoina pajalle on tulossa korjaukseen myös kaivinkoneita, ja johtaja Mika Harju suunnittelee, että Juha voisi opetella ajamaan myös kaivinkonetta.

Teksti: Toimittaja Eeva Grönstrand. Julkaistu alun perin Ketju-lehden numerossa 4/2008.