Palkkatyö

Palkkatyö on perusoikeus

Nykyisin pyritään siihen, että kehitysvammaiset ihmiset työllistyvät työsuhteiseen palkkatyöhön samalla tavoin kuin muutkin. Tämä on pohjimmiltaan ihmisoikeuskysymys. Työssään ja työyhteisössään ihminen on ensi sijassa työntekijä eikä vammainen, ja jos hän tekee työnsä niin kuin pitää, hänelle kuuluu siitä palkka niin kuin muillekin työntekijöille.

Ylläolevassa videossa Marika Ahlstén kertoo kehitysvammaisten ihmisten palkkaamisesta ja siihen liittyvistä tukipalveluista.

YK:n yleissopimus vammaisten oikeuksista (2006) sanoo, että vammaisilla on yhdenvertainen oikeus työhön. Euroopan neuvoston vammaispoliittinen toimintaohjelma puolestaan linjaa, että työllistyminen on kaikkien työikäisten kansalaisten yhteiskunnallisen osallisuuden ja taloudellisen riippumattomuuden edellytys.

Tuhansilla kehitysvammaisilla suomalaisilla on sekä halua että kykyä tehdä palkkatyötä tavallisella työpaikalla. Tällä hetkellä palkkatyössä on noin 400 - 500 kehitysvammaista nuorta ja aikuista. Heistä suuri osa on työllistynyt tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen avulla.

Työ tuo taloudellista turvaa

Minun toiveammattini -kyselyn mukaan (T. Nummelin 2008) kehitysvammaiset nuoret eivät enää halua perinteiseen työtoimintaan vaan oikeaan palkkatyöhön. Kyselyn mukaan nuorten toiveammatit ovat realistisia ja vastaavat heidän koulutustaan. Suosituimpia aloja ovat ravitsemispalvelut ja kiinteistönhuolto. Myös kuljetus- ja liikennetyö sekä puhdistuspalveluala kiinnostavat. Kyselyn vastaajista 85 prosenttia piti palkkaa tärkeänä: Voi ostaa sellaisia asioita, mitä muutkin ihmiset, kiteytti yksi vastaaja palkan merkityksen. Jos on rahaa, voi ostaa ruokaa ja vaatteita. Pystyy elämään itsenäisesti, oli toisen haave.

Minun toiveammattini -kyselyn tulokset (pdf, 221 kt) 

Kehitysvammaisten Tukiliiton tuottamassa videossa on aiheena "Vahtimestari Helsingin opetusvirastossa".

K-kauppiasliitto ja Kehitysvammaliitto ovat tehneet yhteistyötä työpaikkojen luomiseksi kehitysvammaisille ihmisille K-ryhmän kauppoihin. Tuloksentekijöitä työllistämässä -video on toteutettu Kehitysvammaliiton ja Ammattiopisto Luovin yhteistyönä.

Katso myös muut videot: Videoita palkkatyöstä

Lisätietoa