Raskauden seuranta

Raskautta seurataan maamme terveydenhuollossa tiiviisti. Neuvolassa käydään keskimäärin 12-15 kertaa raskauden aikana. Ensisynnyttäjät käyvät neuvolassa yleensä uudelleen synnyttäjiä useammin. Käynnit tihenevät raskauden loppua kohden.

Neuvola tarkoitettu molemmille vanhemmille

Raskaus herättää tulevissa vanhemmissa paljon erilaisia kysymyksia. Yhteydenotto neuvolaan ja ensimmäisestä neuvolakäynnistä sopiminen auttaa odottavan perheen alkuun. Terveydenhoitajalta kannattaa heti kysyä mieltä painavista asioista tai sitten miettiä niitä valmiiksi ensimmäiseen tapaamiseen.

Neuvola ei ole tarkoitettu pelkästään äidille tehtäviä tutkimuksia varten, vaan sinne ovat molemmat vanhemmat tervetulleita kysymyksineen ja huolineen.

Terveydenhoitaja tulee tutuksi

Odotuksen aikana terveydenhoitajan luona käyntejä kertyy normaaliraskauden aikana noin 10-15 ja lääkärillä käyntejä 3-4. Raskauden seuranta noudattaa pääsääntöisesti näillä sivuilla esitettyä runkoa, vaikka jokaisessa kunnassa on omat neuvolakäytännöt ja toimintaa ohjaavat sisäiset ohjeet. Jos äidillä on jokin krooninen sairaus tai aikaisemmissa raskauksissa on esiintynyt ongelmia, seuranta on tiiviimpää. Myös monet raskauden aikaiset ongelmat, kuten anemia, verenvuoto ja raskausdiabetes johtavat äitiyspoliklinikalla tehtäviin jatkotutkimuksiin.

Koska raskauksien seuranta on maassamme hyvin tarkkaa, suurin osa äideistä käy jossain raskauden vaiheessa tutkimuksissa äitiyspoliklinikalla. Normaali raskaus kestää 37-42 viikkoa.

Raskauden seurannasta kertovat sivut on tarkastanut terveydenhoitaja Tuula Ekroth, Espoon kaupungin Bembölen neuvolasta.