Raskaudenaikaiset infektiot

Toksoplasma

Toksoplasma on alkueläin, jonka pääisäntä luonnossa on kissa. Toksoplasma leviää kissan ulosteiden kautta ja tartuttavat loiset voivat säilyä maaperässä yli vuoden. Toksoplasmatartunta raskauden aikana on melko harvinainen, mutta se voi johtaa vaikeisiin sikiön kehityshäiriöihin ja kehitysvammaisuuteen.

Miten välttää tartunta?

Riski liittyy tilanteisiin, joissa odottavalla äidillä ei ole suojaa aikaisemmin sairastetusta toksoplasmasta. Paras tapa suojautua raskauden aikana on välttää kontaktia kissan ulosteisiin. Kannattaa myös huolehtia riittävästä hygieniasta (käsien huolellinen pesu, suojakäsineiden käyttö puutarhatöissä).
Toksoplasman voi saada myös huonosti kypsennetystä lihasta, joten liha kannattaa aina kypsentää kunnolla ja raa'an lihan syömistä kannattaa välttää.

Listeria

Listeria on bakteeri, jota esiintyy monessa eläinlajissa, maaperässä ja jätevesissä. Sikiö ja istukka ovat erityisen herkkiä listerialle, ja infektoitumisesta seuraa yleensä sikiökuolema ja keskenmeno.
Synnytyksen yhteydessä saatu tartunta voi johtaa vastasyntyneen aivokalvontulehdukseen. Äidin oireet voivat muistuttaa lievää hengitystietulehdusta tai suolistotulehdusta, mutta myös korkea kuume on mahdollinen.

Miten välttää tartunta?

Listeriainfektiot raskauden aikana ovat onneksi harvinaisia. Parhaiten listerialta suojautuu välttämällä raskauden aikana pastöroimattomia maitotuotteita ja muita elintarvikkeita, joissa listeriaa voi esiintyä (esim. homejuustot, pehmeät tuorejuustot, valmiiksi pakatut savukalat). Vihannekset ja juurekset tulisi aina kuoria, huuhtoa ja tarvittaessa kypsentää.