Raskausviikot 13-21

Raskausviikoilla 13-21 neuvolassa käydään keskimäärin 4-5 viikon välein.

Terveydenhoitajan vastaanotolla

Ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen lasta odottavan mieleen on saattanut nousta monia kysymyksiä, joista voi terveydenhoitajalta kysyä. Moni odottaja on lukenut Internetistä ja lehdistä paljon erilaista tietoa raskaudesta ja tieto on saattanut olla osin ristiriitaista. 

Tiedon ristiriitaisuus saattaa herättää hämmennystä. Terveydenhoitajalta voit kysyä mieltä askarruttavista asioista. Terveydenhoitajan kanssa keskustellaan myös lääkärin tekemästä tutkimuksesta. Jos jokin asia jäi lääkärin vastaanotolla epäselväksi, voi asiaa kysyä terveydenhoitajalta. Toisella neuvolakäynnillä käydään myös läpi verikokeiden tuloksia ja kirjataan ne neuvolakorttiin.

Terveydenhoitajan kanssa keskustellaan perhevalmennuksesta. Perhevalmennuksessa tulevat vanhemmat tapaavat muita samassa tilanteessa olevia perheitä. Valmennuksessa keskustellaan muun muassa vanhemmuudesta ja siihen liittyvistä mielikuvista, tulevasta synnytyksestä, imetyksestä ja parisuhteesta. Keskustelun lisäksi toisella neuvolakäynnillä tehdään perustutkimukset, joita ovat:

  • verenpaineen mittaus
  • painon punnitseminen
  • virtsatutkimukset
  • sikiön sydänäänten kuuntelu
  • kohdunpohjan korkeuden mittaaminen.

Lääkärin vastaanotolla

Ensimmäinen käynti lääkärillä voi olla myös 13. raskausviikolla tai sen jälkeen.  Lääkärin vastaanotolla käydään raskauden aikana keskimäärin kolme kertaa ja kerran jälkitarkastuksessa synnytyksen jälkeen. Käyntimäärät ja -ajat kuitenkin vaihtelevat jonkin verran eri neuvoloissa. Jos raskauden kulussa on ongelmia, käydään lääkärin tutkimuksessa useammin. Jos odottava äiti on käynyt lääkärin tutkimuksissa yksityisen lääkärin vastaanotolla ennen ensimmäistä neuvolakäyntiä, voi olla, ettei neuvolassa välttämättä tehdä uutta tutkimusta.

Vastaanotolla käydään läpi äidin mahdolliset yleissairaudet, gynekologiset sairaudet ja leikkaukset. Tärkeää on myös selvittää, onko aikaisemmissa raskauksissa ollut jotain ongelmia. Esitietolomake on siksi tärkeää täyttää huolellisesti. Lääkärin tehtävänä on muodostaa kuva odottavan äidin voinnista. Lääkäri tekee sisätutkimuksen. Sillä selvitetään, vastaako kohdun koko laskettua raskauden kestoa ja missä asennossa kohtu on sekä mikä on kohdunsuun tila. Lääkäri tarkastaa myös lantiopohjanlihasten kunnon. Samalla selvitetään, ettei äidillä ole mitään tulehduksia, jotka voisivat johtua esimerkiksi sukupuolitaudeista, kuten klamydiasta tai tippurista. Lääkärillä käynnin tarkoituksena on ennen kaikkea selvittää, onko raskauden aikana tarvetta joihinkin erityisiin lääketieteellisiin toimenpiteisiin.