Sikiön Plexus choriodeus
Plexus chorioideus -kysta on varsin yleinen löydös rakenneultraäänitutkimuksessa.
Mikä on plexus chorioideus -kysta?
Ultraäänitutkimuksessa raskauden aikana nähtävät sikiön plexus chorioideus -kudoksen kystat eli nesterakkulat ovat yleensä osa normaalia sikiön kehitystä. Plexus chorioideus -kudos sijaitsee aivopuoliskojen keskellä olevien aivokammioiden katossa. Sen yksi tehtävistä on aivokammio-/selkäydinnesteen muodostaminen. Ilmeisesti sen seurauksena kudokseen syntyy joskus nesterakkuloita, jotka häviävät raskauden kuluessa näkyvistä.
Aiheuttaako kysta riskiä kehittyvälle lapselle?
Vaikka plexus chorioideus -kystat yleensä ovat täysin harmittomia, on kuitenkin huomattu, että tilastollisesti niihin liittyy jonkin verran lisääntynyt riski erilaisiin sikiön kromosomipoikkeavuuksiin, varsinkin kromosomin 18 ylimäärään eli 18-trisomiaan.
Kokemuksen mukaan plexus chorioideus -kystien vuoksi tehdyissä kromosomitutkimuksissa todetaan noin 1 prosentin (1/100) todennäköisyydellä kromosomipoikkeavuuksia. Näistä noin puolet on ollut 18-trisomioita, joissa nähdään usein muutakin poikkeavaa ultraäänitutkimuksessa. Erityisesti sikiön kasvu voi jäädä jälkeen.
Jos plexus chorioideus -kystien lisäksi sikiöllä havaitaan poikkeavuutta kasvussa tai muissa rakenteissa, kromosomien tutkiminen lapsivesinäytteestä on hyvinkin aiheellista. Pelkkien plexus kystien vuoksi tehdyistä kromosomitutkimuksista käsitykset kuitenkin vaihtelevat.
Viimeksi päivitetty 05.12.2013