Tietokoneet ja internet

Aina ei tarvita paljon rahaa tai omaa konetta, jotta voi päästä tietokoneelle ja selailemaan internetiä. Julkisia päätteitä on muun muassa kirjastoissa, nettikahviloissa ja nettibusseissa. Oppilaitoksissa, työ- ja päivätoimintakeskuksissa ja asuntoloissa voi myös olla yhteisiä koneita.

Internetin käyttö on ilmaista kirjastoissa. Aika koneelle pitää varata etukäteen, mutta monissa kirjastoissa voi käyttää konetta 15-30 minuuttia ilman ajanvarausta. Nettikahviloissa käytöstä peritään vaihteleva maksu. Kuitenkin kuntien ylläpitämät nettikahvilat ovat yleensä ilmaisia. Kunnallisissa tai maakunnallisissa nettibusseissa käyttö on usein oman kunnan asukkaille maksutonta. Niissä on saatavana myös opastusta laitteiden käyttöön.

Esimerkiksi Kehitysvammaisten Tukiliitto ja sen Selko-e-projekti järjestävät koulutusta ja kursseja niille, joille tietokonetaitojen oppiminen on vaikeaa. Kehitysvammaliiton Tikas-sarjan kirjat opastavat tietotekniikan perustaitojen hallintaan selkokielellä.

Asuntoloissa omia ja yhteisiä koneita

Kehitysvammaisten asuntoloissa konekäytännöt vaihtelevat. Näin koneelle pääsee Vaasan Olympiakodissa ja Kotikullassa sekä Jyväskylän Ahokodissa:

"Yhdellä asukkaallamme on oma tietokone tekstinkäsittelyä varten. Hänellä on vaikeuksia tuottaa puhetta, joten hän kirjoittaa koneella lappuja meille hoitajille. Asukas on itse säästänyt osan rahoista koneen hankkimiseksi, osa on pyydetty hänen edunvalvojaltaan. Kone ostettiin käytettynä", hoitaja Orvokki Salmi Olympiakodista kertoo.

"Yhteistä konetta asukkaille ei ole, vaan olemme ohjanneet heitä kirjastoon. Osa asukkaista pääsee koneelle myös päivätoimintakeskuksessa ja oppilaitoksessa", Salmi jatkaa.

"Meillä yksi asukas käyttää tietokonetta ja sähköpostia. Kone on henkilökunnan kone, mutta sitä saa käyttää erillisen hiiren avulla. Asukas voisi varmaankin saada oman koneen, mutta asia ei meillä ole tullut esille", Kotikullassa työskentelevä Johanna Malmi toteaa.

"Yhdellä asukkaallamme on pelikäytössä oma tietokone, jonka hän osti omilla rahoillaan. Näppäimistön sijaan hän käyttää painiketta, joka on saatu lainaksi Tikoteekista. Myös tietokoneella pelattavat pelit on saatu Tikoteekista. Lisäksi meillä on yhteinen kone, joka on alun perin hankittu fasilitointia varten. Kolmen tai neljän asukkaan kanssa olemme kokeilleet tietokoneen käyttöä", päivätoiminnan ohjaaja Tanja Jokikallas-Haaranen Ahokodista selostaa.