Työnteko

Useimmat naiset haluavat raskauden aikana jatkaa työntekoa niin pitkään kuin mahdollista. Työtahtia kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan hidastaa synnytyksen lähestyessä. Työhön keskittyminen voi myös olla vaikeaa raskauden edetessä pidemmälle. Ajatukset ja voimat alkavat luonnollisesti suuntautua tulevaan lapseen.

Työpaikan olosuhteet

Jos työpaikan olosuhteisiin liittyy kemiallisen aineen, säteilyn tai tarttuvan taudin vaara, raskaana oleva nainen on pyrittävä siirtämään muihin tehtäviin. Kemiallisia aineita ovat esimerkiksi anestesiakaasut, lyijy, häkä, tupakansavu ja orgaaniset liuottimet.

Yötyö

Myös yötyö on usein odottavalle äidille liian raskasta, joten heidät siirretään päivätyöhön. Esimerkiksi Finnairilla raskaana olevat lentoemännät siirtyvät lentokentälle töihin.

Aikaistettu äitiysloma

Jollei työnantajalla ole osoittaa vaihtoehtoisia tehtäviä, raskaana oleva äiti voi hakeutua äitiyslomalle aikaisemmin ja on oikeutettu erityisäitiysrahaan. Työsuhdetta ei kuitenkaan voida purkaa raskauden perusteella.

Työolosuhteista keskustellaan neuvolassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Työterveyslaitoksen sivuilla on tietoa sikiölle haitallisesta työstä. Sivuilla on myös lomake, jonka avulla voi tiedustella omien työolosuhteiden sopivuutta raskaana ollessa.

Lisätietoa 

Raskaus ja työ, Työterveyslaitos