Välineitä toimintakyvyn kuvaamiseen ja arviointiin
Toimintakyvyn kuvaamista varten on kehitetty erilaisia menetelmiä. Kehitysvammapalveluiden piirissä tunnetaan mm. Kehitysvammaliitossa kehitetyt PSYTO ja TOIMI
PSYTO (psykososiaalisen toimintakyvyn arviointiasteikko) on kehitetty alun perin kehitysvammaisten ihmisten mielenterveystyön haasteisiin, ja se tarjoaa mahdollisuuden pohtia psyykkistä hyvinvointia tai ristiriitoja yksilön ja ympäristön välillä. Se tarkastelee käyttäytymisongelmien ja oireiden vaikutusta arkeen ja yksilön hyvinvointiin. Asteikon tavoitteena on koota, jäsentää ja käsitteellistää lähipiirin asiakkaasta tekemiä havaintoja.
TOIMI® on työväline vammaispalvelujen käyttäjän toimintakyvyn tarkasteluun. Sen avulla laaditaan laaja-alainen kuvaus vammaisen henkilön psykososiaalisen toimintakyvyn eri puolista ja tunnistetaan toimintakyvyn vahvuudet ja rajoitukset. Kuvaus auttaa tunnistamaan toimintoja, joista suoriutumiseen henkilö tarvitsee apua tai tukea. Palveluiden käyttäjä on tässä tarkastelussa itse aktiivisesti mukana. TOIMIn® ensisijainen kohderyhmä ovat ne vammaispalveluiden asiakkaat, joilla on kehitysvamma. Sitä voidaan kuitenkin hyödyntää myös muilla tavoin vammaisten henkilöiden toimintakyvyn jäsentämiseen. TOIMI® soveltuu psykososiaalisen toimintakyvyn kuvaamiseen yläkouluiästä, viimeistään peruskoulun päättövaiheesta lähtien.
- Tilaa TOIMI® -työväline psykososiaalisen toimintakyvyn kuvaamiseen Kehitysvammaliiton Opike-kaupasta
RAI on kansainvälinen tiedonkeruun ja havainnoinnin väline, joka on tarkoitetttu asiakkaan palvelutarpeen (terveys ja sosiaalinen tilanne) arviointiin sekä hoito-, kuntoutus- ja palvelusuunnitelman laatimiseen. RAI-järjestelmä tuottaa tietoa myös laadun ja kustannusvaikuttavuuden arviointiin ja seurantaan.
Sohlman & Nurmi-Koikkalainen (2016), RAI-kehitysvammatyö (interRAI-ID) -välineen käyttömahdollisuudet aikuisten kehitysvammaisten palveluissa (julkari.fi)
Viimeksi päivitetty 10.11.2022