Vanhemmuus ja kehitysvamma

Viidestä seitsemään prosenttia kehitysvammaisista ihmisistä tulee vanhemmiksi. Huomattavasti useampi kuitenkin unelmoi vanhemmuudesta ja omasta perheestä. Oman kodin sisustaminen ja jakaminen toisen ihmisen kanssa ovat monille suuria unelmia.

Osalle ihmisistä vauvankaipuu voi olla todella kipeä ja herkkä asia, joka voi tuntua jopa fyysisenä kipuna. Yksi keskustelukerta asiasta ei riitä, vaan asiaa tulee käydä läpi uudelleen aina kun unelma aktivoituu. Joskus voi olla hyväksi käydä lapsiperheissä ja tutustua toisten lapsiin ja arkeen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki perheet, joissa vanhemmalla on kehitysvamma tai oppimisen vaikeuksia, eivät tarvitse erityistä ammatillista tukea. Perhettä ei tarvitse tukea vain siksi, että tiedetään, että vanhemmalla on kehitysvamma tai oppimisen vaikeuksia.

Lasten kasvatukseen ja perheiden selviytymiseen vaikuttaa moni asia, esimerkiksi toimiva epävirallinen verkosto sukulaisineen ja läheisineen. Vanhemman kehitysvamma tai oppimisen vaikeus on kuitenkin seikka, joka on otettava huomioon silloin, kun perhe tarvitsee ammatillista tukea.

Lisätietoa 
  • Henttonen, Pia (2010) Monimuotoista tukea. - Perheiden tukeminen työntekijän näkökulmasta, kun vanhemmalla on kehitysvamma tai merkittäviä vaikeuksia oppimisessa. Enemmän otetta ja osallisuutta -projektiin liittyvän työntekijäkartoituksen tuloksia. Ylöjärvi: Kehitysvammaisten Tukiliitto.
  • Kantojärvi, Aila (2009a) Ajattelen että mennään eteenpäin. Vanhemmat ja kokemukset tuesta. Enemmän otetta ja osallisuutta projektiin liittyvän tutkimuksen tuloksia. Ylöjärvi: Kehitysvammaisten Tukiliitto.