Animaatiot muuttovalmennuksen tukena Unelmakotikurssilla

Rubrik: Animaatiot muuttovalmennuksen tukena Unelmakotikurssilla
Ort: Porvoo
Organisation/arbetsgemenskap: FDUV
Tid för genomförande: Syksy 2019
Samarbetspartner: Optima
Behov som ledde till boendegärningen:

Muuttovalmennus tukee nuoria ja aikuisia kehitysvammaisia elämänmuutoksessa ja itsenäisen elämän rakentamisessa. Moni voi tarvita tukea omien ajatusten ja toiveiden ilmaisemiseen. Tämän takia FDUV-yhdistys (Suomessa asuvien ruotsinkielisten kehitysvammaisten etujärjestö) järjestää muuttovalmennuskursseja, joiden päämäärä on että osallistujat tulevat tietoiseksi siitä, miten ja missä he haluavat asua ja elää.

Åtgärder:

Syksyllä 2019 FDUV järjesti Unelmakotikurssin Optimassa (ruotsinkielinen erityisoppilaitos), Porvoossa. Kurssi koostui seitsemästä tapaamiskerrasta.

Kurssin aikana oppilaitoksen Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutuksen(TELMA) oppilaat saivat pohtia omia unelmiaan liittyen omaan kotiin; miten haluaa asua ja miltä tulevaisuuden kodissa voisi näyttää. Ajatusprosessin tukemiseksi osallistujat saivat rakentaa oman miniatyyrikodin pahvilaatikkoon. Sisustaessaan laatikkoa osallistujat pohtivat muun muassa minkävärisistä seinistä he pitävät ja mitä huonekaluja omassa kodissa tulisi olla. Materiaalina oli nukkekodin kalusteita ja kierrätysmateriaalia.

Tämän jälkeen osallistujat tutustuivat animaatioelokuvan tekoon, ja siihen, miten itse voi tehdä animaatioelokuvia Stop motion -sovelluksen avulla. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi omalle ipadille tai puhelimelle. Osallistujat tekivät Stop motion -animaatioelokuvan eri tapahtumista omassa unelmakodissaan. Lähtökohtana elokuville oli mitä itse haluaisi tehdä omassa kodissaan. Kouluavustajat ja TELMA-koulutuksen opettaja osallistuivat kurssiin ja tukivat oppilaita työskentelyssä.

Resultat och utvärdering:

Kaikki osallistujat tekivät elokuvan omasta unelmakodistaan. Luovan tekemisen lomassa syntyi keskustelua siitä, minkälaista on muuttaa omaan kotiin, miten haluaa asua ja mitä omassa kodissa on tärkeää. Osallistujien kurssin loppuarvioinnin mukaan unelmakodin rakentaminen ja elokuvan tekeminen oli oikein hauskaa.
SAMS-yhdistyksen (Samarbetsförbundet kring funktionshinder) 2.12.2019 järjestämän kehitysvammaisten oikeuksien seminaarin yhteydessä unelmakodit olivat esillä ja animaatioelokuvat esitettiin myös osana seminaaria. Tämän lisäksi videot ovat FDUV:in Youtube-kanavassa.

Fortsättning av utvecklingsarbetet:

Kurssille pohditaan mahdollista jatkoa vuonna 2020.

Internetlänk till videon:

https://www.youtube.com/watch?v=ipBGlQKLItU&list=PLjlvGDplmcSlmAVREizI2_XaEhf7xQpKt&index=22

(sidan öppnas i ny flik)

Kontaktuppgifter: Nina Normann
0405085110
nina.normann@fduv.fi